Czekoladowo-jagodowy tort na zimno

  • 0,0
  • Łatwy
  • 2h 40min
  • 12 porcji
  • 12h
  • 0
Czekoladowo-jagodowy tort na zimno
Czekoladowo-jagodowy tort na zimno

Czekoladowo-jagodowy tort na zimno

  • 0,0
  • Łatwy
  • 2h 40min
  • 12 porcji
  • 12h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Krem czekoladowo-jagodowy:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 300 g jogurtu greckiego jagodowego 0%
  • kilka jagód zblendowanych albo rozdrobnionych łyżką
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny Delecta

Krem czekoladowy:

  • 1 biała czekolada
  • 150 g jogurtu greckiego 0%
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta

Dekoracja:

Jak przygotować czekoladowo-jagodowy tort na zimno?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Trójwarstwowa, słodka radość na talerzu – tak można opisać czekoladowo-jagodowy tort na zimno.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku, ciągle miksując.
  4. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszając łyżką.
  5. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut.
  6. Studzimy na kratce i nasączamy np. wodą z cukrem albo miodem i cytryną.
  7. Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 3/4 szklanki gorącej wody.
  8. W garnku topimy tabliczki czekolady i dodajemy dwa jogurty jagodowe i zblendowane jagody.
  9. Całość mieszamy do połączenia się składników, po czym zdejmujemy z kuchenki.
  10. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, a po przestygnięciu mieszamy z masą czekoladową.
  11. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z ostudzoną masą czekoladową.
  12. Schłodzony i lekko tężejący krem wylewamy na biszkopt.
  13. Czekoladę rozpuszczamy w garnku i dodajemy jogurt, dokładnie mieszając, po czym zestawiamy z kuchenki.
  14. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, po przestudzeniu mieszamy z masą czekoladową.
  15. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z ostudzoną masą czekoladową.
  16. Schłodzony i lekko tężejący krem wylewamy na krem czekoladowo-jagodowy.
  17. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na krem czekoladowy.
  18. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
  19. Dekorujemy pikiem.

Tort idealny do świętowania każdej okazji.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Czekoladowo-jagodowy tort na zimno
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0