fbpx
Czekoladowo-jagodowy tort na zimno - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Czekoladowo-jagodowy tort na zimno
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 160

Składniki

Ciasto:Krem czekoladowo-jagodowy:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 300 g jogurtu greckiego jagodowego 0%
  • kilka jagód zblendowanych albo rozdrobnionych łyżką
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny Delecta
Krem czekoladowy:
  • 1 biała czekolada
  • 150 g jogurtu greckiego 0%
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
Dekoracja:

Przygotowanie

Trójwarstwowa, słodka radość na talerzu - tak można opisać czekoladowo-jagodowy tort na zimno.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku, ciągle miksując.
  4. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszając łyżką.
  5. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut.
  6. Studzimy na kratce i nasączamy np. wodą z cukrem albo miodem i cytryną.
  7. Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 3/4 szklanki gorącej wody.
  8. W garnku topimy tabliczki czekolady i dodajemy dwa jogurty jagodowe i zblendowane jagody.
  9. Całość mieszamy do połączenia się składników, po czym zdejmujemy z kuchenki.
  10. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, a po przestygnięciu mieszamy z masą czekoladową.
  11. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z ostudzoną masą czekoladową.
  12. Schłodzony i lekko tężejący krem wylewamy na biszkopt.
  13. Czekoladę rozpuszczamy w garnku i dodajemy jogurt, dokładnie mieszając, po czym zestawiamy z kuchenki.
  14. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, po przestudzeniu mieszamy z masą czekoladową.
  15. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z ostudzoną masą czekoladową.
  16. Schłodzony i lekko tężejący krem wylewamy na krem czekoladowo-jagodowy.
  17. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na krem czekoladowy.
  18. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
  19. Dekorujemy pikiem.

Tort idealny do świętowania każdej okazji.

Czekoladowo-jagodowy tort na zimno

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+