Strudel

  • 0,0
  • Średni
  • 3h
  • 14 porcji
  • 2h
  • 0
Strudel
Strudel

Strudel

  • 0,0
  • Średni
  • 3h
  • 14 porcji
  • 2h
  • 0

Składniki

Kliknij w wybrany produkt z listy,
aby go zaznaczyć

Ciasto:

Nadzienie:

Do posmarowania:

  • 1 jajko

Do dekoracji:

  • cukier puder

Przygotowanie

Kliknij w wybrany punkt, aby go zaznaczyć

Wiedzieliście, że strudel, wpisany na listę produktów regionalnych, jest tradycyjnym wypiekiem górali czadeckich? Strudle wypiekano na święta oraz różnego rodzaju uroczystości rodzinne.

  1. Łączymy wszystkie składniki i ugniatamy przez 8 minut, tak by powstało elastyczne ciasto.
  2. Wykładamy blachę z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia.
  3. Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
  5. Na całej jego powierzchni rozkładamy masę makową.
  6. Przeciwległe końce ciasta zwijamy w rolady tak, by spotkały się na środku placka.
  7. Tak zwinięty strudel przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Odstawiamy przykryty do wyrośnięcia.
  9. Smarujemy z wierzchu żółtkiem i pieczemy około 35-45 minut.
  10. Po upieczeniu prószymy cukrem pudrem.
  11. Dekorujemy wybranymi pikami.

Idealny deser na świąteczny stół.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 39