fbpx
Strudel - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Strudel
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Do posmarowania:
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • cukier puder

Przygotowanie

Wiedzieliście, że strudel, wpisany na listę produktów regionalnych, jest tradycyjnym wypiekiem górali czadeckich? Strudle wypiekano na święta oraz różnego rodzaju uroczystości rodzinne.

  1. Łączymy wszystkie składniki i ugniatamy przez 8 minut, tak by powstało elastyczne ciasto.
  2. Wykładamy blachę z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia.
  3. Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
  5. Na całej jego powierzchni rozkładamy masę makową.
  6. Przeciwległe końce ciasta zwijamy w rolady tak, by spotkały się na środku placka.
  7. Tak zwinięty strudel przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Odstawiamy przykryty do wyrośnięcia.
  9. Smarujemy z wierzchu żółtkiem i pieczemy około 35-45 minut.
  10. Po upieczeniu prószymy cukrem pudrem.
  11. Dekorujemy wybranymi pikami.

Idealny deser na świąteczny stół.

Strudel

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+