1h 30min 16 porcji Łatwy
Tarta z awokado
Tarta z awokado

Tarta z awokado

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasto Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)

Nadzienie:

  • 200 g mrożonych malin
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 małe awokado lub 1 duże
  • 3 łyżki żelatyny Delecta
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g pistacji Bakalland

Jak przygotować tartę z awokado?

Guacamole na słodkiej tarcie?! A dlaczego nie? W połączeniu z malinami może powstać coś wspaniale pysznego…

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Formę na tartę o średnicy (około 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego wyrabiamy z margaryną lub masłem i jajem, aż do połączenia się składników.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na blat o grubości około 5 mm. Wyklejamy nim dno i boki formy, lekko nakłuwając widelcem.
  5. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy około 20-30 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10 minut.
  7. Maliny rozmrażamy i odcedzamy sok. Przekładamy do miski i ucieramy blenderem do powstania musu.
  8. Do musu dodajemy cukier, śmietanę i żółtko, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  9. Masę wylewamy na kruchy spód i zapiekamy kolejne 20 minut.
  10. Upieczoną tartę studzimy przez 10 minut.
  11. Awokado myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy blenderem i dodajemy miód.
  12. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, a kiedy zacznie tężeć łączymy z masą awokado.
  13. Na ostudzoną tartę wykładamy masę awokado.
  14. Ozdabiamy pistacjami i pikiem.

Co sądziecie o takim połączeniu? Jest wspaniale pyszne? 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: