fbpx
Strudel jabłkowy z rodzynkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Strudel jabłkowy z rodzynkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 30 min + 30 min

Składniki

ciasto

  • 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu

nadzienie

  • 600 g kwaskowych jabłek
  • 150 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 30 g migdałów Bakalland
  • 50 g rodzynków Bakalland
  • 1/2 łyżeczki zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

KROK 1 - Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.

KROK 2 - Migdały prażymy na suchej patelni, aż nieco się zarumienią, a następnie przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni topimy 1/2 masła i rumienimy na nim bułkę tartą. Migdały, rodzynki, zrumienioną bułkę, cukier z wanilią i wszystkie przyprawy dodajemy do jabłek i dokładnie mieszamy. Pozostałą część masła topimy – będzie potrzebne do smarowania ciasta.

KROK 3 -  Mąkę i sól przesiewamy do miski i dodajemy żółtka. Olej i ocet wlewamy do wody, mieszamy, a następnie dodajemy tę miksturę partiami do mąki z solą, zagniatając ciasto do otrzymania zwartej kuli. Powstałe ciasto smarujemy z wierzchu olejem, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

KROK 4 - Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na płasko. Formujemy z ciasta prostokąt. Rozsmarowujemy równomiernie nadzienie z jabłek i zawijamy jak roladę. Powstałą roladę smarujemy z wierzchu roztopionym masłem.

Krok 5 - Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Ciasto układamy na blasze i pieczemy ok. 30 minut. Upieczony strodel posypujemy cukrem pudrem i kroimy w grube plastry.

 

Strudel jabłkowy z rodzynkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+