2h 10 porcji Średni 30min
Strudel jabłkowy z rodzynkami

Strudel jabłkowy z rodzynkami

Składniki

Ciasto:

  • 300 mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 80 g bułki tartej
  • 150 g masła
  • 600 g kwaskowych jabłek
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 30 g migdałów Bakalland
  • 50 g rodzynek Bakalland
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jak przygotować strudel jabłkowy z rodzynkami?

Czy może być coś lepszego niż jabłka zerwane prosto z jabłonki? Jeśli nie jesteście pewni odpowiedzi, musicie spróbować strudla jabłkowego i to najlepiej zaraz!

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Migdały prażymy na suchej patelni, aż nieco się zarumienią, a następnie przekładamy je do miseczki.
  3. Na tej samej patelni topimy 1/2 masła i rumienimy na nim bułkę tartą.
  4. Migdały, rodzynki, zrumienioną bułkę, cukier z wanilią i wszystkie przyprawy dodajemy do jabłek i dokładnie mieszamy.
  5. Pozostałą część masła topimy – będzie potrzebne do smarowania ciasta.
  6. Mąkę i sól przesiewamy do miski i dodajemy żółtka.
  7. Olej i ocet wlewamy do wody, mieszamy, a następnie dodajemy tę miksturę partiami do mąki z solą, zagniatając ciasto do otrzymania zwartej kuli.
  8. Ciasto smarujemy z wierzchu olejem, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  9. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 200°C (bez termoobiegu).
  10. Strudel składamy według przepisu opisanego tu.
  11. Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z góry smarujemy resztką masła i wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut.
  12. Upieczone, złociste ciasto oprószamy cukrem pudrem.
  13. Przed serwowaniem ozdabiamy pikiem.

Teraz odpowiedź jest oczywista, prawda? 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: