fbpx
Ciasto drożdżowe z jabłkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant Delecta
  • 75 g cukru
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 75 g masła, rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. W osobnym naczyniu połącz ciepłe mleko, rozpuszczone masło i jajko. Następnie dodaj mokre składniki do suchych i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

KROK 2: W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.

KROK 3: Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na stolnicę lekko posypaną mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta.

KROK 4: Przełóż ciasto do okrągłej formy i umieść na nim jabłka lekko je dociskając, aby weszły w ciasto. 

KROK 5: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złote. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+