fbpx
Szarlotka landsberska - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szarlotka landsberska
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto kruche:

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek Landsberska
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dekoracja:

  • cukier puder

Przygotowanie

KROK 1: Okrągłą formę o średnicy około 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.

KROK 2: Szybko zagniatamy wszystkie składniki ciasta, by się związało. Gdy ciasto jest gotowe, odstawiamy je na godzinę do lodówki.

KROK 3: Obieramy jabłka, kroimy na 4 części i przekładamy do garnka. Następnie dusimy owoce, dodając cukier oraz cynamon do smaku, jeśli lubisz. 

KROK 4:  Dzielimy ciasto na 2 części, po czym każdą rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Przekładamy pierwszą część w formę, posypujemy ciasto bułką tartą i układamy jabłka.

KROK 5: Drugi płat ciasta kroimy w paski, wykładamy na jabłka, tworząc kratkę.

KROK 6: Pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Szarlotka landsberska

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+