fbpx
Ciasto marchewkowe z jabłkami i sosem cytrynowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto marchewkowe z jabłkami i sosem cytrynowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Sos:
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g masła
Dekoracja:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto marchewkowe to wspaniały przysmak, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. Z dodatkiem jabłek i sosu cytrynowego może być zaczątkiem wspaniałej uczty.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszankę do wypieku ciasta marchewkowego łączymy z jajami, wodą i olejem.
  4. Jabłka kroimy w kostkę i dorzucamy do ciasta, mieszając wszystko do połączenia składników.
  5. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia.
  6. Cytryny parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę z jednej z nich do miseczki.
  7. Następnie z cytryny wyciskamy sok, zagotowujemy, dodajemy cukier, otartą skórkę i gotujemy wszystko razem do uzyskania gładkiego kremu.
  8. Na końcu dodajemy masło i rozpuszczamy, ciągle mieszając.
  9. Ciasto polewamy ciepłym sosem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem.
  10. Dekorujemy pikiem.

Pora zadzwonić po przyjaciół i spotkać się na wspólnym pałaszowaniu.

Ciasto marchewkowe z jabłkami i sosem cytrynowym - Delektujemy.pl

Ciasto marchewkowe z jabłkami i sosem cytrynowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+