fbpx
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem z bloga "karmelowy.pl" - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem z bloga "karmelowy.pl"
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 160 g masła; schłodzonego i pojonego w kostkę
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Nadzienie:
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Bakalland
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie suszonej żurawiny Bakalland
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 małych jabłek; obranych; z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych w kostkę lub plasterki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki 36%; w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 50 ml rumu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta

Przygotowanie

Święta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z jabłkami i żurawiną, na które przepis podesłała mi Małgosia z bloga karmelowy.pl. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. Zobaczcie, jak Małgosia przygotowała swoje ciasto: Zaczynam od przygotowania ciasta. W pojemniku blendera lub miksera mieszam masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól, do utworzenia się grudek. Następnie miksując cały czas wlewam powoli wodę i miksuję do utworzenia się jednolitego ciasta. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. W międzyczasie zabieram się za przygotowanie nadzienia. W większej misce mieszam jabłka z sokiem z cytryny, a następnie dodaję żurawinę, cukier, mąkę i sól. Gdy ciasto jest już schłodzone, rozwałkowuję je na podsypanej mąką powierzchni na kształt koła o średnicy około 26 cm. Wykładam nim nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 20-22 cm (wraz z brzegami) i wykładam jabłka z żurawiną i posypuję wierzch orzechami. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekę przez 45-50 minut, aż się zarumieni. W trakcie pieczenia ciasta przygotowuję karmel. W średnim rondelku rozpuszczam na małym ogniu cukier, następnie zdejmuję z ognia i wlewam podgrzaną śmietankę. Ponownie umieszczam rondelek na małym ogniu i podgrzewam mieszając, aż wszystkie grudki się rozpuszczą, a sos uzyska lekko złoty kolor. Mieszam sól, masło, cynamon, imbir i wanilię, po czym zdejmuję z ognia i mieszam rumem. Sosem polewam wierzch upieczonego ciasta bezpośrednio przed podaniem. Małgosiu, brzmi smakowicie! Na pewno wypróbuję. Dziękuję za przepis i zdjęcia!    

Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem z bloga "karmelowy.pl"

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+