Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej typu 480
- 200 ml mleka
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 g drożdży instant Delecta
- 500 g masy makowej Bakalland
- 1 jajko
- cukier puder
Przygotowanie
Wiedzieliście, że strudel, wpisany na listę produktów regionalnych, jest tradycyjnym wypiekiem górali czadeckich? Strudle wypiekano na święta oraz różnego rodzaju uroczystości rodzinne.
- Łączymy wszystkie składniki i ugniatamy przez 8 minut, tak by powstało elastyczne ciasto.
- Wykładamy blachę z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia.
- Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
- Na całej jego powierzchni rozkładamy masę makową.
- Przeciwległe końce ciasta zwijamy w rolady tak, by spotkały się na środku placka.
- Tak zwinięty strudel przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawiamy przykryty do wyrośnięcia.
- Smarujemy z wierzchu żółtkiem i pieczemy około 35-45 minut.
- Po upieczeniu prószymy cukrem pudrem.
- Dekorujemy wybranymi pikami.
Idealny deser na świąteczny stół.