fbpx
Torcik gruszkowa finezja - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Torcik gruszkowa finezja
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 4 łyżeczki kakao
Poncz:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 75 ml amaretto
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
Masa gruszkowa:Masa śmietanowa:Dekoracja:
  • 260 g rurek waflowych z polewą czekoladową
  • 5 dojrzałych gruszek

Przygotowanie

Tort jest jak korona zwieńczająca urodzinowe przyjęcie, w szczególności, gdy diamenty i rubiny zastąpimy wianuszkiem z gruszek.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (bez termoobiegu).
  2. Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 25 minut.
  5. Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka.
  6. Dodajemy cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzamy do wrzenia.
  7. Całość prażymy pod przykryciem, aż owoce się rozpadną.
  8. Dodajemy do owocowego musu galaretki, żelatynę i resztę wina.
  9. Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia galaretek. Uwaga, masa nie może się zagotować!
  10. Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do schłodzenia. Wlewamy do niej amaretto.
  11. Biszkopt przekładamy do formy, nasączamy ponczem.
  12. Brzeg obkładamy rurkami z czekoladą, następnie wylewamy wystudzoną masę gruszkową i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  13. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i z mixem do śmietany.
  14. Przekładamy na masę gruszkową i wyrównujemy szpatułką z ząbkami.
  15. Gruszki obieramy i wbijamy na sztorc w masę.
  16. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  17. Dekorujemy pikiem.

Królewski bal urodzinowy można rozpoczynać!

Torcik gruszkowa finezja

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+