fbpx
Strucla marcepanowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Strucla marcepanowa
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Masa marcepanowa:Dodatki:
  • 125 g rodzynek Bakalland
  • 125 g żurawiny Bakalland
  • 100 ml rumu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
Do dekoracji:
  • lukier
  • cukier puder

Przygotowanie

Pełna bakalii i pysznego marcepanu? To musi być strucla! Dzięki naszemu przepisowi na pewno wyjdzie pyszna!

  1. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez 8-10 minut.
  2. Przykrywamy ściereczką ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Namaczamy rodzynki i żurawinę w rumie. Odstawiamy, by napęczniały.
  4. Migdały mielimy i mieszamy z cukrem pudrem i czterema kroplami aromatu migdałowego, dodajemy 1 lub 2 białka.
  5. Szybko zagniatamy masę, powinna przypominać plastelinę. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy.
  6. Odsączamy rodzynki i żurawinę i oprószamy je mąką ziemniaczaną.
  7. Rozwałkowujemy ciasto na 1,5 cm grubości, smarujemy całość masłem i na jedną część dodajemy przygotowane wcześniej rodzynki i żurawinę.
  8. Składamy jak książkę i ponownie rozwałkowujemy na grubość około 1-1,5 cm.
  9. Na wierzchu ciasta układamy rozwałkowany marcepan* i później rolujemy z dwóch końców jednocześnie na kształt lornetki.
  10. W keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy ciasto grzbietem do góry i smarujemy je odrobiną masła.
  11. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  12. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  13. Pieczemy ciasto przez 30-40 minut w nagrzanym piekarniku. Odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
  14. Dekorujemy pudrem lub lukrem z tego przepisu oraz ulubionym pikiem.

Goście będą zachwyceni - strucla przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za słodyczami. Gwarantujemy! *Przy rozwałkowywaniu marcepanu podsypujemy blat i marcepan cukrem pudrem, by nie przykleił się do blatu.

Strucla marcepanowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+