40min 8 porcji Łatwy 2h
Galaretka z kremem stracciatella

Galaretka z kremem stracciatella

Składniki

Jak przygotować galaretkę z kremem stracciatella?

Galaretka to deser z dzieciństwa, niezależnie od generacji! Z wiekiem smaki się zmieniają, dlatego dziś podrasujemy ją trochę włoskim smakiem stracciatella!

  1. Rozpuszczamy wiśniową galaretkę w 400 ml wrzącej wody. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia.
  2. Wlewamy galaretkę do 8 silikonowych foremek w kształcie serduszek i studzimy w lodówce minimum godzinę.
  3. Mielimy migdały i mieszamy z roztopionym masłem.
  4. Miksujemy na najwyższych obrotach śmietankę, mascarpone i cukier, aż powstanie puszysty krem.
  5. Dodajemy do kremu płatki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Do każdej galaretki wbijamy pik z hasłem na wybraną okazję.
  6. Wyjmujemy galaretki z foremek (najlepiej zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie) i wykładamy na talerz.
  7. Dekorujemy kremem stracciatella i posypką z mielonych migdałów. Na wierzch układamy świeże owoce.
  8. Wbijamy w galaretki ulubione piki.

Mmmm… Pychota!!! Połączenie galaretki i kremu jest obłędne. Jeśli wiśnie nie są w Waszym guście, spróbujcie z innymi smakami galaretek

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...