Składniki
Podstawa:- 5 wafli
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 200 ml mleka
- 7-8 łyżek kakao
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich Bakalland
- 200 g cukru
- 100 ml wody
- 60-80 g kakao
- kilka posiekanych orzechów włoskich Bakalland
Przygotowanie
Historia wafla przełożonego gęstym kremem sięga końca XIX wieku, kiedy za sprawą wiedeńskiego cukiernika, Oskara Pischingera, deser ten przeniknął do kuchni małopolskiej. Do dziś pischinger znajduje się w ofercie prawie każdej krakowskiej cukierni, kawiarni czy piekarni. I bardzo dobrze!
- W rondelku gotujemy razem masło, mleko i cukier, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy stopniowo kakao, cały czas mieszając trzepaczką.
- Gotujemy chwilę, mieszając, aż masa zgęstnieje i przypomni ciasto na naleśniki.
- Odstawiamy do wystygnięcia, po czym dodajemy posiekane orzechy i mieszamy.
- Smarujemy wafle cienką warstwą kremu, układamy je jeden na drugim, a na koniec przykrywamy ostatnim waflem bez kremu.
- Przyciskamy deseczką i obciążamy czymś ciężkim.
- Odstawiamy w chłodne miejsce, aby całość stężała.
- Gotujemy cukier z wodą, aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy kakao do syropu i mieszamy, aż zgęstnieje, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
- Smarujemy wierzch pischingera i dekorujemy połówkami orzechów.
- W każdy kawałek wtykamy ulubiony pik.
Palce lizać!
Pischinger – jak znaleźć smak dzieciństwa w prostym przepisie? - Uroda, Moda, Zdrowie, Kuchnia, Psychologia, Relaks
14-09-2023
Ocena:
[…] Pischinger to ciastko, które wielu z nas kojarzy z czasami dzieciństwa. Jednak niewiele osób wie, że można je łatwo przygotować w domowym zaciszu. Smak potrawy często wywołuje silne emocje i skojarzenia. Dlatego też warto spróbować przygotować Pischinger samodzielnie, aby przywrócić wspomnienia z dzieciństwa i podzielić się nimi z najbliższymi. […]