Pischinger

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 24 porcji
  • 0
Pischinger
Pischinger

Pischinger

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 24 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Podstawa:

  • 5 wafli

Masa:

Polewa:

  • 200 g cukru
  • 100 ml wody
  • 60-80 g kakao

Dekoracja:

Jak przygotować pischinger?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Historia wafla przełożonego gęstym kremem sięga końca XIX wieku, kiedy za sprawą wiedeńskiego cukiernika, Oskara Pischingera, deser ten przeniknął do kuchni małopolskiej. Do dziś pischinger znajduje się w ofercie prawie każdej krakowskiej cukierni, kawiarni czy piekarni. I bardzo dobrze!

  1. W rondelku gotujemy razem masło, mleko i cukier, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
  2. Dodajemy stopniowo kakao, cały czas mieszając trzepaczką.
  3. Gotujemy chwilę, mieszając, aż masa zgęstnieje i przypomni ciasto na naleśniki.
  4. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym dodajemy posiekane orzechy i mieszamy.
  5. Smarujemy wafle cienką warstwą kremu, układamy je jeden na drugim, a na koniec przykrywamy ostatnim waflem bez kremu.
  6. Przyciskamy deseczką i obciążamy czymś ciężkim.
  7. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby całość stężała.
  8. Gotujemy cukier z wodą, aż cukier się rozpuści.
  9. Dodajemy kakao do syropu i mieszamy, aż zgęstnieje, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
  10. Smarujemy wierzch pischingera i dekorujemy połówkami orzechów.
  11. W każdy kawałek wtykamy ulubiony pik.

Palce lizać!

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Pischinger
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 42