1h 30min 10 porcji Średni 1h 30min
Strucla marcepanowa
Strucla marcepanowa

Strucla marcepanowa

Składniki

Ciasto:

Masa marcepanowa:

Dodatki:

Do dekoracji:

  • lukier
  • cukier puder

Jak przygotować struclę marcepanową?

Pełna bakalii i pysznego marcepanu? To musi być strucla! Dzięki naszemu przepisowi na pewno wyjdzie pyszna!

  1. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez 8-10 minut.
  2. Przykrywamy ściereczką ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Namaczamy rodzynki i żurawinę w rumie. Odstawiamy, by napęczniały.
  4. Migdały mielimy i mieszamy z cukrem pudrem i czterema kroplami aromatu migdałowego, dodajemy 1 lub 2 białka.
  5. Szybko zagniatamy masę, powinna przypominać plastelinę. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy.
  6. Odsączamy rodzynki i żurawinę i oprószamy je mąką ziemniaczaną.
  7. Rozwałkowujemy ciasto na 1,5 cm grubości, smarujemy całość masłem i na jedną część dodajemy przygotowane wcześniej rodzynki i żurawinę.
  8. Składamy jak książkę i ponownie rozwałkowujemy na grubość około 1-1,5 cm.
  9. Na wierzchu ciasta układamy rozwałkowany marcepan* i później rolujemy z dwóch końców jednocześnie na kształt lornetki.
  10. W keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy ciasto grzbietem do góry i smarujemy je odrobiną masła.
  11. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  12. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  13. Pieczemy ciasto przez 30-40 minut w nagrzanym piekarniku. Odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
  14. Dekorujemy pudrem lub lukrem z tego przepisu oraz ulubionym pikiem.

Goście będą zachwyceni – strucla przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za słodyczami. Gwarantujemy!

*Przy rozwałkowywaniu marcepanu podsypujemy blat i marcepan cukrem pudrem, by nie przykleił się do blatu.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: