fbpx
Strucla marcepanowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Strucla marcepanowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Masa marcepanowa:Dodatki:
  • 125 g rodzynek Bakalland
  • 125 g żurawiny Bakalland
  • 100 ml rumu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
Do dekoracji:
  • lukier
  • cukier puder

Przygotowanie

Pełna bakalii i pysznego marcepanu? To musi być strucla! Dzięki naszemu przepisowi na pewno wyjdzie pyszna!

  1. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez 8-10 minut.
  2. Przykrywamy ściereczką ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Namaczamy rodzynki i żurawinę w rumie. Odstawiamy, by napęczniały.
  4. Migdały mielimy i mieszamy z cukrem pudrem i czterema kroplami aromatu migdałowego, dodajemy 1 lub 2 białka.
  5. Szybko zagniatamy masę, powinna przypominać plastelinę. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy.
  6. Odsączamy rodzynki i żurawinę i oprószamy je mąką ziemniaczaną.
  7. Rozwałkowujemy ciasto na 1,5 cm grubości, smarujemy całość masłem i na jedną część dodajemy przygotowane wcześniej rodzynki i żurawinę.
  8. Składamy jak książkę i ponownie rozwałkowujemy na grubość około 1-1,5 cm.
  9. Na wierzchu ciasta układamy rozwałkowany marcepan* i później rolujemy z dwóch końców jednocześnie na kształt lornetki.
  10. W keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy ciasto grzbietem do góry i smarujemy je odrobiną masła.
  11. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  12. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  13. Pieczemy ciasto przez 30-40 minut w nagrzanym piekarniku. Odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
  14. Dekorujemy pudrem lub lukrem z tego przepisu oraz ulubionym pikiem.

Goście będą zachwyceni - strucla przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za słodyczami. Gwarantujemy! *Przy rozwałkowywaniu marcepanu podsypujemy blat i marcepan cukrem pudrem, by nie przykleił się do blatu.

Strucla marcepanowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+