1h 12 porcji Łatwy
Słodkie przebudzenie – karpatka kawowa

Słodkie przebudzenie – karpatka kawowa

Składniki

Ciasto:

Krem karpatkowy:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny

Krem kawowy:

Dekoracja:

Jak przygotować karpatkę kawową?

Poranki potrafią być trudne, w szczególności, gdy grawitacja za mocno przyciąga nas do łóżka, a wiecznie dzwoniący budzik jest niewystarczającym argumentem, by powitać nowy dzień z uśmiechem na twarzy. Ten przepis odmieni Wasze poranki raz na zawsze.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  10. Budyń mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe 150 ml mleka zagotowujemy z kawą.
  11. Dolewamy rozprowadzony proszek, chwilę gotujemy i mieszamy, aż krem zrobi się gładki.
  12. Krem studzimy, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
  13. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem kawowy.
  14. Następnie wykładamy klasyczny krem z karpatki i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  15. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch karpatki.
  16. Dekorujemy pikiem.

Z takim słodkim przebudzeniem od razu lepiej wstaje się z łóżka.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...