fbpx
Karpatka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Karpatka
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 4 jaja
  • szczypta soli
Krem:
  • 4 żółtka
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 500 ml mleka 2%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • 100 g miękkiego masła
Do dekoracji:
  • cukier puder

Przygotowanie

Klasyczna karpatka to wspaniały przepis na podwieczorek. Dlaczego wspaniały? Bo o smaczniejsze i prostsze w wykonaniu ciasto jest bardzo trudno.

  1. Nagrzewamy piekarnik na 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Wykładamy dwie prostokątne blachy papierem do pieczenia.
  3. W garnku rozpuszczamy masło z wodą i solą.
  4. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aż uzyskamy gładką kulę ciasta.
  5. Przekładamy ciasto do miski do wystygnięcia na 15 minut.
  6. Następnie dodajemy całe jaja, cały czas mieszając.
  7. Smarujemy ciastem dwie blachy i pieczemy około 25-30 minut.
  8. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  10. Dodajemy skrobię i mieszamy.
  11. Gotujemy mleko.
  12. Wlewamy stopniowo połowę mleka do miski z żółtkami i mieszamy za pomocą trzepaczki.
  13. Wlewamy masę z powrotem do rondla i na średnim ogniu mieszamy, aż masa zgęstnieje.
  14. Przekładamy krem do miski i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystygnięcia.
  15. Ucieramy masło na puch i stopniowo dodajemy wcześniej przygotowany zimny krem.
  16. Przekładamy krem pomiędzy dwie warstwy ciasta i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, by masa stężała.
  17. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  18. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Karpatka najlepiej smakuje z filiżanką aromatycznej kawy.

Karpatka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+