1h 12 porcji Łatwy
Egzotyczna karpatka na wyciągnięcie ręki

Egzotyczna karpatka na wyciągnięcie ręki

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka ziaren granata

Jak przygotować egzotyczną karpatkę?

Nie ma nic lepszego od świeżo zaparzonej kawy i kawałka karpatki z chrupiącym ciastem, słodkim kremem i soczystymi owocami.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  10. Owoce obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy wszystkie razem z cukrem cytrynowym.
  11. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy 1/2 przygotowanego kremu.
  12. Na kremie układamy warstwę owoców i wylewamy pozostały krem.
  13. Całość przykrywamy drugą warstwą ciasta.
  14. Posypujemy cukrem pudrem i ziarnami granatu.
  15. Dekorujemy pikiem.

Taki duet na wyciagnięcie ręki jest jak spełnienie marzeń, prawda?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...