fbpx
Egzotyczna karpatka na wyciągnięcie ręki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Egzotyczna karpatka na wyciągnięcie ręki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka ziaren granata

Przygotowanie

Nie ma nic lepszego od świeżo zaparzonej kawy i kawałka karpatki z chrupiącym ciastem, słodkim kremem i soczystymi owocami.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy, rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  10. Owoce obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy wszystkie razem z cukrem cytrynowym.
  11. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy 1/2 przygotowanego kremu.
  12. Na kremie układamy warstwę owoców i wylewamy pozostały krem.
  13. Całość przykrywamy drugą warstwą ciasta.
  14. Posypujemy cukrem pudrem i ziarnami granatu.
  15. Dekorujemy pikiem.

Taki duet na wyciągnięcie ręki jest jak spełnienie marzeń, prawda?

Egzotyczna karpatka na wyciągnięcie ręki - Delektujemy.pl

Egzotyczna karpatka na wyciągnięcie ręki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+