1h 12 porcji Łatwy
Owocowa królowa – karpatka z truskawkami

Owocowa królowa – karpatka z truskawkami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 200 g masła
  • 1 kg truskawek
  • kilka listków świeżej mięty

Jak przygotować karpatkę z truskawkami?

Wybór królowej ciast nie jest prosty, ale ta karpatka z truskawkami z pewnością na taki tytuł zasługuje. Przekonajcie się sami!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Trzy tortownice o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozprowadzamy w tortownicy, tak by powstały 3 blaty.
  6. Każdy z blatów wypiekamy przez 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
  7. Truskawki myjemy i suszymy.
  8. Połowę truskawek miksujemy i przecieramy przez sitko, aby uzyskać 500 ml gładkiego purée truskawkowego.
  9. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml truskawkowego purée.
  10. Pozostałą część masy truskawkowej gotujemy i dodajemy do niej rozprowadzony krem.
  11. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
  12. Miksujemy wystudzoną masę, dodając do niej porcjami miękką margarynę lub masło.
  13. Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki.
  14. Pierwszą warstwę wystudzonego ciasta przekładamy przygotowanym kremem i kilkoma truskawkami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą ciasta i powtarzamy czynność.
  15. Na wierzchu ciasta układamy truskawki i dekorujemy całość listkami mięty.
  16. Zdobimy pikiem.

Przyznacie, że truskawkowa korona idealnie wieńczy tę karpatkę.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: