Słodkie przebudzenie - karpatka kawowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Krem karpatkowy:
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
Krem kawowy:Dekoracja:

Przygotowanie

Poranki potrafią być trudne, w szczególności, gdy grawitacja za mocno przyciąga nas do łóżka, a wiecznie dzwoniący budzik jest niewystarczającym argumentem, by powitać nowy dzień z uśmiechem na twarzy. Ten przepis odmieni Wasze poranki raz na zawsze.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220stopni  C (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy, rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  10. Budyń mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe 150 ml mleka zagotowujemy z kawą.
  11. Dolewamy rozprowadzony proszek, chwilę gotujemy i mieszamy, aż krem zrobi się gładki.
  12. Krem studzimy, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
  13. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem kawowy.
  14. Następnie wykładamy klasyczny krem z karpatki i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  15. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch karpatki.
  16. Dekorujemy pikiem.

Z takim słodkim przebudzeniem od razu lepiej wstaje się z łóżka.

Słodkie przebudzenie - karpatka kawowa - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy