Słodkie przebudzenie - karpatka kawowa
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 150 ml espresso
- 1 opakowanie budyniu smak czekoladowy Delecta
- 350 ml mleka
- 200 g masła
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Przygotowanie
Poranki potrafią być trudne, w szczególności, gdy grawitacja za mocno przyciąga nas do łóżka, a wiecznie dzwoniący budzik jest niewystarczającym argumentem, by powitać nowy dzień z uśmiechem na twarzy. Ten przepis odmieni Wasze poranki raz na zawsze.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220stopni C (bez termoobiegu).
- Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
- Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
- Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy, rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
- Budyń mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe 150 ml mleka zagotowujemy z kawą.
- Dolewamy rozprowadzony proszek, chwilę gotujemy i mieszamy, aż krem zrobi się gładki.
- Krem studzimy, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
- Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem kawowy.
- Następnie wykładamy klasyczny krem z karpatki i przykrywamy górną warstwą ciasta.
- Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch karpatki.
- Dekorujemy pikiem.
Z takim słodkim przebudzeniem od razu lepiej wstaje się z łóżka.