fbpx
Mini eklerki z kremem chałwowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mini eklerki z kremem chałwowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 18
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 160 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 100 g masła 82% tłuszczu
  • 4-5 jajek

Krem:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 150 g mascarpone
  • łyżka kajmaku Delecta
  • 60 g pokruszonej chałwy
  • 2 łyżki konfitury malinowej
  • 1 opakowanie Mixu do śmietany Delecta
  • 50 g białej czekolady
  • do dekoracji maliny liofilizowane

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj ciasto parzone. W garnku zagotuj wodę z masłem. Jak tłuszcz się rozpuści wsyp od razu całą mąkę i mieszaj energicznie aż zacznie odchodzić od ścianek garnka - wystudź. Do ciasta dodaj w 2 partiach rozbełtane jajka i miksuj do uzyskania gładkiego ciasta. 
 
KROK 2: Ciasto wyciskaj na matę perforowaną lub papier do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a następnie zmniejsz do 180 i piecz ok. 40 minut. Jeśli eklery zbyt szybko się rumienią, to zmniejsz temperaturę. 
 
KROK 3: Mascarpone zmiksuj z zimnym kajmakiem i pokruszoną chałwą. W czasie miksowania mascarpone rozrzedzi się pod wpływem dodania tłustej chałwy i kajmaku. Wlej śmietankę, zacznij ubijać na niskich obrotach, a następnie wsyp fix i zwiększ obroty. Ubij krem na sztywno. 
 
KROK 4: Ostrym nożem odkrój górną część eklerów.  Nałóż chałwowy  krem niewielka ilość ulubionej konfitury malinowej. Przykryj odkrojoną częścią, a następnie udekoruj roztopioną  białą czekoladą i grysem maliny liofilizowanej. 

Mini eklerki z kremem chałwowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+