2h 12 porcji Średni 12h
Kremówki
Kremówki

Kremówki

Składniki

Krem:

  • 500 ml mleka 2%
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki rumu
  • 20 g masła (temperatura pokojowa)
  • 150 ml śmietanki 30%

Ciasto:

  • 2 prostokątne arkusze ciasta francuskiego

Jak przygotować kremówki?

Wiedzieliście, że  w Wadowicach można kupić kremówki krakowskie, a w Krakowie… wadowickie? Jedne i drugie smakują doskonale, ale najlepsze są te przygotowane w domu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury podanej na opakowaniu ciasta francuskiego.
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Gotujemy mleko z cukrem wanilinowym.
  4. Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodajemy mąkę i skrobię, dobrze mieszając masę.
  6. Wlewamy stopniowo połowę gorącego mleka do miski z ubitymi żółtkami, cały czas mieszając, by dobrze połączyć składniki.
  7. Wlewamy z powrotem powstałą masę do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i przypomni beszamel.
  8. Przelewamy ciepłą masę do miski. Czekamy, aż się ostudzi, dodajemy masło i mieszamy.
  9. Dodajemy rum i znów całość mieszamy, po czym przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  10. Ciasta francuskie pieczemy oddzielnie na blasze.
  11. Ubijamy śmietanę i mieszamy delikatnie z zimną masą budyniową.
  12. Przekładamy masę pomiędzy dwa arkusze ciasta francuskiego.
  13. Przed podaniem posypujemy wierzch cukrem pudrem.
  14. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Jeśli nie posiadacie rumu, możecie go zastąpić aromatem rumowym Delecta, a dodatek mixu do śmietany Delecta przyśpieszy ubicie śmietany i zapewni jej stabilną konsystencję. Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: