fbpx
Kremówki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kremówki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Krem:
  • 500 ml mleka 2%
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki rumu
  • 20 g masła (temperatura pokojowa)
  • 150 ml śmietanki 30%
Ciasto:
  • 2 prostokątne arkusze ciasta francuskiego

Przygotowanie

Wiedzieliście, że  w Wadowicach można kupić kremówki krakowskie, a w Krakowie… wadowickie? Jedne i drugie smakują doskonale, ale najlepsze są te przygotowane w domu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury podanej na opakowaniu ciasta francuskiego.
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Gotujemy mleko z cukrem wanilinowym.
  4. Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodajemy mąkę i skrobię, dobrze mieszając masę.
  6. Wlewamy stopniowo połowę gorącego mleka do miski z ubitymi żółtkami, cały czas mieszając, by dobrze połączyć składniki.
  7. Wlewamy z powrotem powstałą masę do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i przypomni beszamel.
  8. Przelewamy ciepłą masę do miski. Czekamy, aż się ostudzi, dodajemy masło i mieszamy.
  9. Dodajemy rum i znów całość mieszamy, po czym przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  10. Ciasta francuskie pieczemy oddzielnie na blasze.
  11. Ubijamy śmietanę i mieszamy delikatnie z zimną masą budyniową.
  12. Przekładamy masę pomiędzy dwa arkusze ciasta francuskiego.
  13. Przed podaniem posypujemy wierzch cukrem pudrem.
  14. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Jeśli nie posiadacie rumu, możecie go zastąpić aromatem rumowym Delecta, a dodatek mixu do śmietany Delecta przyśpieszy ubicie śmietany i zapewni jej stabilną konsystencję. Smacznego!

Kremówki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+