fbpx
Zielono mi! - karpatka pistacjowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Zielono mi! - karpatka pistacjowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:

Przygotowanie

Zielony zawrót głowy! Pistacjowa karpatka niejednemu zawróciła w głowie... ;)

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 12 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Pistacje obieramy i blanszujemy, oczyszczając ze skórek.
  10. Za pomocą młynka lub blendera mielimy orzechy na krokant.
  11. Ugotowaną masę oraz zmielone pistacje miksujemy, dodając porcjami miękki tłuszcz.
  12. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem, a następnie przykrywamy górną warstwą ciasta.
  13. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta.
  14. Posypujemy karpatkę pokrojonymi pistacjami.
  15. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Zielono mi! - karpatka pistacjowa - Delektujemy.pl

Zielono mi! - karpatka pistacjowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Klaudia

26-03-2024

Ocena:

Dzień dobry! Czy można zastąpić pistacje w kremie gotowym przecierem/kremem pistacjowym?

Katarzyna Kostrubiec

26-03-2024

Ocena:

Pewnie można dodać ok. 3 łyżek pasty pistacjowej :)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+