fbpx
Ślimaczki drożdżowe z serem i orzechami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ślimaczki drożdżowe z serem i orzechami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Do ciasta:Nadzienie:
  • 250 g twarogu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Dekoracja:
  • 1 opakowanie lukru
  • 1 opakowanie orzechów

Przygotowanie

Ślimaczki drożdżowe z serowym sercem to świetna propozycja nie tylko na śniadanie :)

  1. Rozpuść i przestudź lekko masło.
  2. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajo, masło i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min (mieszadła świderki).
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut ( do podwojenia objętości).
  4. Przygotuj nadzienie: twaróg utrzyj z cukrem wanilinowym.
  5. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 45 cm, posmaruj nadzieniem całe ciasto.
  6. Zwiń jak roladę (w rulon), pokrój ostrym nożem na 12 równych części, umieść w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw ślimaczki do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180°C (czas nagrzewania piekarnika będzie czasem wyrastania ślimaczków).
  8. Od momentu całkowitego nagrzania piekarnika do 180 stopni C piecz ok. 23 min – do zarumienienia.
  9. Ciasto polej lukrem i posyp orzechami.

Już nam ślinka cieknie na samą myśl o takim puszystym wypieku. Takie to proste.  

Ślimaczki drożdżowe z serem i orzechami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+