3h 12 porcji Średni 2h
Cwibak z fasoli Piękny Jaś
Cwibak z fasoli Piękny Jaś

Cwibak z fasoli Piękny Jaś

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować cwibak z fasoli Piękny Jaś?

Wyjątkowa odmiana fasoli – Piękny Jaś – charakteryzuje się niską wilgotnością i specyficznym, lekko słodkawym smakiem, który zawdzięcza, między innymi, bardzo wysokiej zawartości magnezu w glebach. Cwibak z fasoli jest wpisany na listę produktów tradycyjnych.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ugotowaną i wystudzoną fasolę miażdżymy ubijaczką do ziemniaków.
  4. Drożdże rozrabiamy ze szczyptą soli, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, potem dodajemy do masy fasolowej.
  5. Dodajemy jaja, sól i roztopione masło, dokładnie mieszamy.
  6. Można dodać o połowę mniej masła, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste, ale mniej zwarte. Całość mieszamy.
  7. Dosypujemy mąkę po trochu, ciągle mieszając.
  8. Wsypujemy tyle mąki, by ciasto dało się nakładać łyżką.
  9. Dodajemy cukier, bakalie i mieszamy je z masą.
  10. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 2 godziny.
  11. Bez powtórnego wyrabiania nakładamy ciasto do keksówki i delikatnie wyrównujemy.
  12. Pieczemy przez około 40-50 minut.
  13. Studzimy i dekorujemy ulubionymi pikami.

Nasze babki się nie myliły – cwibak jest przepyszny!

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: