fbpx
Cwibak z fasoli Piękny Jaś - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Cwibak z fasoli Piękny Jaś
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Wyjątkowa odmiana fasoli - Piękny Jaś - charakteryzuje się niską wilgotnością i specyficznym, lekko słodkawym smakiem, który zawdzięcza, między innymi, bardzo wysokiej zawartości magnezu w glebach. Cwibak z fasoli jest wpisany na listę produktów tradycyjnych.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ugotowaną i wystudzoną fasolę miażdżymy ubijaczką do ziemniaków.
  4. Drożdże rozrabiamy ze szczyptą soli, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, potem dodajemy do masy fasolowej.
  5. Dodajemy jaja, sól i roztopione masło, dokładnie mieszamy.
  6. Można dodać o połowę mniej masła, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste, ale mniej zwarte. Całość mieszamy.
  7. Dosypujemy mąkę po trochu, ciągle mieszając.
  8. Wsypujemy tyle mąki, by ciasto dało się nakładać łyżką.
  9. Dodajemy cukier, bakalie i mieszamy je z masą.
  10. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 2 godziny.
  11. Bez powtórnego wyrabiania nakładamy ciasto do keksówki i delikatnie wyrównujemy.
  12. Pieczemy przez około 40-50 minut.
  13. Studzimy i dekorujemy ulubionymi pikami.

Nasze babki się nie myliły - cwibak jest przepyszny!  

Cwibak z fasoli Piękny Jaś

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+