fbpx
Bombolki z miodem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bombolki z miodem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 saszetka drożdży instant Delecta
  • 250 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 1 białko
  • 4 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka soli
Do smarowania:
  • 1 jajo
Do polania:
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

Jeśli chodzi o desery, warto czasami przetrzeć nowe kulinarne szlaki. Górale mają coś słodkiego, czym szczodrze dzielą się z ceprami – przepyszne bombolki z miodem, że hej!

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  2. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Rozwałkowujemy je na 1 cm grubości i wycinamy kółka za pomocą szklanki.
  4. Odstawiamy kółka do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 15-20 minut lub do złotego koloru.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na czystą blachę.
  7. Zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut, tak aby zmiękło.
  8. W międzyczasie zagotowujemy masło z miodem.
  9. Przekładamy bombolki z blachy na talerz i polewamy je masą miodowo-maślaną.
  10. Dekorujemy pikami.

Po takich pysznościach faktycznie można góry przenosić!

Bombolki z miodem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+