fbpx
Drożdżowe marchwiaki z makiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Drożdżowe marchwiaki z makiem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Farsz:Do smarowania:
  • 1 jajo

Przygotowanie

Marchwiaki z makiem to kolejna wariacja pierogowa ze znanej miejscowości Kąkolewnica, wpisana na listę produktów tradycyjnych.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy masło i mieszamy z mlekiem.
  3. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól.
  4. Formujemy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z masłem.
  5. Mieszamy i formujemy ciasto.
  6. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Składniki na farsz dokładnie mieszamy ze sobą.
  8. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm w prostokątnym kształcie.
  9. Dodajemy składniki z farszu równomiernie po całym cieście.
  10. Zawijamy w roladkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Smarujemy wierzch ciasta jajem i pieczemy 50 minut.

Dawniej, gospodynie piekły marchwiaki z okazji Wszystkich Świętych i obdarowywały nimi ubogich gromadzących się przy cmentarzach i kościołach. Dziś, możemy się nim zajadać przez cały rok.

Drożdżowe marchwiaki z makiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+