2h 6 porcji Średni 2h
Drożdżowe marchwiaki z makiem
Drożdżowe marchwiaki z makiem

Drożdżowe marchwiaki z makiem

Składniki

Ciasto:

Farsz:

Do smarowania:

  • 1 jajo

Jak przygotować marchwiaki z makiem?

Marchwiaki z makiem to kolejna wariacja pierogowa ze znanej miejscowości Kąkolewnica, wpisana na listę produktów tradycyjnych.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy masło i mieszamy z mlekiem.
  3. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól.
  4. Formujemy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z masłem.
  5. Mieszamy i formujemy ciasto.
  6. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Składniki na farsz dokładnie mieszamy ze sobą.
  8. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm w prostokątnym kształcie.
  9. Dodajemy składniki z farszu równomiernie po całym cieście.
  10. Zawijamy w roladkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Smarujemy wierzch ciasta jajem i pieczemy 50 minut.

Dawniej, gospodynie piekły marchwiaki z okazji Wszystkich Świętych i obdarowywały nimi ubogich gromadzących się przy cmentarzach i kościołach. Dziś, możemy się nim zajadać przez cały rok.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: