Seromak z polewą czekoladową

2 h 20 porcjiŚredni

Składniki

Na spód:

  • 200g mąki
  • 100g twardego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru

Na masę serową:

Dodatkowo:

Do dekoracji:

Pobierz piki

Wstęp

Marzycie o białych świętach? Ja bardzo… Niestety w ostatnich latach mroźny puch nie zawsze nam towarzyszy. Na przekór aurze za oknem, postanowiłam przygotować deser iście zimowy, pełen białego puchu. A kiedy słodki, serowy śnieżek ozdobię garścią migdałów, soczystych pomarańczy i świątecznych pików, od razu bożonarodzeniowy nastrój udzieli się wszystkim.

Jak przygotować Seromak z polewą czekoladową?

Ze składników na spód zagniatam kruche ciasto i wykładam nim okrągłą blaszkę do pieczenia o średnicy około 27 cm. Tak przygotowany spód wkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, po czym podpiekam spód przez 20 minut. Na wystudzone ciasto nakładam masę makową Bakalland.

Następnie przygotowuję masę serową. W dzieży miksera umieszczam miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Całość miksuję do uzyskania puszystej, białej masy. W kolejnym kroku dodaję jaja, a potem łyżka po łyżce twaróg. Połączone składniki chwilę miksuję aż do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na warstwę maku. Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika, a po godzinie wyjmuję sernik na kuchenny blat.

Gdy ciasto zupełnie wystygnie dekoruję polewą czekoladową, migdałami i plastrami świeżej pomarańczy, po czym wkładam do lodówki na całą noc. Następnego dni serwuję gościom.

Średnia: 4,67 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...