2h 20 porcji Średni
Seromak z polewą czekoladową

Seromak z polewą czekoladową

Składniki

Ciasto:

Masa serowa:

Masa makowa:

Dekoracje:

Jak przygotować seromak z polewą czekoladową?

Ciasto z makiem musi wystąpić na każdym świątecznym stole. Może warto wypróbować kombinację z serem i bakaliami?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku ciasta domowego do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  5. Wykładamy nim okrągłą blaszkę do pieczenia o średnicy około 27 cm.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  7. Na wystudzone ciasto nakładamy masę makową.
  8. Miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym miksujemy do uzyskania puszystej, białej masy.
  9. Do masy dodajemy jaja, a potem łyżka po łyżce twaróg.
  10. Połączone składniki chwilę miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
  11. Masę wylewamy na warstwę maku.
  12. Ciasto pieczemy w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez godzinę.
  13. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po godzinie wyjmujemy sernik na kuchenny blat.
  14. Gdy ciasto zupełnie wystygnie, dekorujemy je polewą czekoladową, migdałami i plastrami świeżej pomarańczy, po czym wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia serwujemy gościom.
  15. Przed podaniem dekorujemy ciasto ulubionym pikiem.

Eleganckie ciasto pięknie udekorowane pomarańczami i bakaliami zachwyci świątecznych gości.To ciasto zawsze się udaje i zawsze jest pyszne!

Średnia: 4,67 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...