Jak przygotować Seromak z polewą czekoladową?
Ze składników na spód zagniatam kruche ciasto i wykładam nim okrągłą blaszkę do pieczenia o średnicy około 27 cm. Tak przygotowany spód wkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, po czym podpiekam spód przez 20 minut. Na wystudzone ciasto nakładam masę makową Bakalland.
Następnie przygotowuję masę serową. W dzieży miksera umieszczam miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Całość miksuję do uzyskania puszystej, białej masy. W kolejnym kroku dodaję jaja, a potem łyżka po łyżce twaróg. Połączone składniki chwilę miksuję aż do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na warstwę maku. Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika, a po godzinie wyjmuję sernik na kuchenny blat.
Gdy ciasto zupełnie wystygnie dekoruję polewą czekoladową, migdałami i plastrami świeżej pomarańczy, po czym wkładam do lodówki na całą noc. Następnego dni serwuję gościom.