Seromak z polewą czekoladową

  • 0,0
  • Średni
  • 2h
  • 20 porcji
  • 25h
  • 0
Seromak z polewą czekoladową

Seromak z polewą czekoladową

  • 0,0
  • Średni
  • 2h
  • 20 porcji
  • 25h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Masa serowa:

Masa makowa:

Dekoracje:

Jak przygotować seromak z polewą czekoladową?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Ciasto z makiem musi wystąpić na każdym świątecznym stole. Może warto wypróbować kombinację z serem i bakaliami?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku ciasta domowego do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  5. Wykładamy nim okrągłą blaszkę do pieczenia o średnicy około 27 cm.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  7. Na wystudzone ciasto nakładamy masę makową.
  8. Miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym miksujemy do uzyskania puszystej, białej masy.
  9. Do masy dodajemy jaja, a potem łyżka po łyżce twaróg.
  10. Połączone składniki chwilę miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
  11. Masę wylewamy na warstwę maku.
  12. Ciasto pieczemy w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez godzinę.
  13. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po godzinie wyjmujemy sernik na kuchenny blat.
  14. Gdy ciasto zupełnie wystygnie, dekorujemy je polewą czekoladową, migdałami i plastrami świeżej pomarańczy, po czym wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia serwujemy gościom.
  15. Przed podaniem dekorujemy ciasto ulubionym pikiem.

Eleganckie ciasto pięknie udekorowane pomarańczami i bakaliami zachwyci świątecznych gości.To ciasto zawsze się udaje i zawsze jest pyszne!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Seromak z polewą czekoladową
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0