Sernik na zimno z rabarbarem i truskawkami
Składniki
Ciasto:
- 200 g herbatników
- 75 g masła
Masa serowa:
- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 500 ml mleka
- 100 g jogurtu
- 400 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 3 łyżki cukru
Dekoracja:
Przygotowanie
KROK 1 - Przygotowujemy formę z odpinanym dnem i wykładamy ją folią aluminiową.
KROK 2 - Masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
KROK 3 - Herbatniki rozdrabniamy blenderem lub moździerzem i dodajemy do nich stopione masło.
KROK 4 - Masą wykładamy spód tortownicy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
KROK 5 - Rabarbar obieramy, kroimy i przekładamy do rondla, a następnie gotujemy z dodatkiem cukru przez około 10 minut.
KROK 6 - Truskawki kroimy na ćwiartki.
KROK 7 - Sernik przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ze zmniejszoną ilością mleka i dodatkiem jogurtu naturalnego.
KROK 8 - Do masy dodajemy rabarbar.
KROK 9 - Masę wylewamy do formy z herbatnikowym spodem.
KROK 10 - Na wierzchu wykładamy kawałki truskawek, posypujemy czekoladową posypką.
KROK 11 - Ciasto odkładamy do schłodzenia na minimum 4 godziny.