1h 16 porcji Łatwy 4h
Sernik na zimno z rabarbarem i truskawkami

Sernik na zimno z rabarbarem i truskawkami

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 75 g masła

Masa serowa:

Dekoracja:

Jak przygotować sernik na zimno?

Sernik na zimno z letnimi owocami poprawia humor, oddala smutki i gwarantuje uśmiech na twarzy!

  1. Przygotowujemy formę z odpinanym dnem i wykładamy ją folią aluminiową.
  2. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  3. Herbatniki rozdrabniamy blenderem lub moździerzem i dodajemy do nich stopione masło.
  4. Masą wykładamy spód tortownicy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  5. Rabarbar obieramy, kroimy i przekładamy do rondla, a następnie gotujemy z dodatkiem cukru przez około 10 minut.
  6. Truskawki kroimy na ćwiartki.
  7. Sernik przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ze zmniejszoną ilością mleka i dodatkiem jogurtu naturalnego.
  8. Do masy dodajemy rabarbar.
  9. Masę wylewamy do formy z herbatnikowym spodem.
  10. Na wierzchu wykładamy kawałki truskawek, posypujemy czekoladową posypką.
  11. Ciasto odkładamy do schłodzenia na minimum 4 godziny.
  12. Dekorujemy pikiem.

Czas chłodzenia ciasta przed podaniem nie będzie łatwy – trudno wstrzymać się od podjadania 🙂

Średnia: 4,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: