fbpx
Sernik na zimno z galaretką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik na zimno z galaretką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 40

Składniki

Spód:

  • 200 g markizów
  • 70 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 g gęstej śmietanki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny Delecta

Galaretka:

Dekoracja:

  • świeże owoce
  • listki mięty

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj galaretkę: mleko zagotuj, zdejmij kożuch i lekko przestudź. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj, tak, aby nie pozostały żadne grudki. Odstaw do wystudzenia.

KROK 2: Przygotuj spód: ciastka zmiel w blenderze, następnie wymieszaj je z masłem, wyłóż na dno tortownicy i mocno dociśnij, tworząc zbity spód.

KROK 3: Przygotuj masę serową: mleko podgrzej, tak, aby było mocno ciepłe, ale nie gorące. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, tak, aby nie pozostały grudki. W misce umieść twaróg, śmietanę i cukier puder, dokładnie wymieszaj. Nadal mieszając, dolej mleko z żelatyną. Masę wylej na ciasteczkowy spód i odstaw do lodówki na czas oczekiwania na stężenie galaretki (powinno to zająć ok. 2-3 godziny).

KROK 4: Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch sernika. Odstaw do całkowitego stężenia na minimum 3 – 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty.

Sernik na zimno z galaretką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+