fbpx
Sernik z truskawkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik z truskawkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Spód:

  • 300 g kruchych ciasteczek
  • 150 g masła, roztopionego

Masa serowa:

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Zacznij od przygotowania spodu. Ciasteczka pokrusz w malakserze na drobne okruszki, a następnie wymieszaj z roztopionym masłem. Masę wyłóż na dno formy o średnicy około 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieć ciasteczka dłonią lub łyżką, aby stworzyć równy spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj twaróg z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj śmietanę kremówkę, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj na niskich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita.

KROK 3: Na schłodzony spód wyłóż równomiernie połówki truskawek, następnie zalej je przygotowaną masą serową. Upewnij się, że truskawki są dobrze pokryte masą.

KROK 4: Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez około 60 minut, aż sernik będzie stabilny, ale lekko "chwiejny" w środku. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku, a następnie umieść w lodówce na minimum 4 godziny.

KROK 5: Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu, ale pozwól jej lekko stężeć przed użyciem. Następnie zalej wierzch sernika. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby galaretka dobrze stężała.

Sernik z truskawkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+