Biały tort tiramisu

1 h 30 min16 porcjiŚredni

Składniki

Baza:

  • 1 opakowanie biszkoptu Delecta
  • 4 jaja
  • 100 ml wody
  • 1 kubek zaparzonej kawy z dodatkiem likieru amaretto

Krem:

Dekoracja:

  • 1 paczka biszkoptów lady fingers
  • 2 łyżki startej czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • pomarańcze, figi, borówki
Pobierz piki

Wstęp

Moja mama nie jest fanką owocowych ciast. Zdecydowanie bardziej woli wytrawne, kremowe propozycje, a ja uwielbiam ją miło zaskakiwać. Kiedy zastanawiałam się, jaki tort byłby najlepszym prezentem na jej urodziny, przypomniałam sobie jak na wakacjach we Florencji zajadała się deserem tiramisu. Ten smak towarzyszy jej od lat i z rozmarzeniem wraca do chwil spędzonych we włoskiej kawiarence…. Postanowione! Tym razem zaskoczę ją pysznym białym tortem tiramisu z urodzinową girlandą!

Jak przygotować biały tort tiramisu ?

Przygotowanie biszkoptu zaczynam od zmieszania w wysokim naczyniu wody z jajami i zawartością opakowania. Następnie ciasto przekładam do tortownicy i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Wystudzony biszkopt przekrawam na 3 blaty.

Krem przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu, na koniec dodając do niego serek mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Miksuję jeszcze chwilę do uzyskania jednorodnej masy.

Przekrojony biszkopt nasączam ostudzoną kawą z likierem amaretto i przekładam kremem. Wierzch tortu gładko wykańczam kremem, a następnie dokoła ozdabiam biszkoptami. Wierzch posypuję kakao i wiórkami czekolady a na górze układam owoce.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...