Tarta z mango i kokosem

2 h 12 porcji

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g ziemnej margaryny lub masła
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Nadzienie:

Jak przygotować tartę z owocami: mango i kokosem?

Z czym połączyć mango? Z kokosem! Z takiego połączenia powstaje pomysł na pyszną, kruchą tartę z mango i kremem kokosowym na czekoladowym spodzie.

Przygotowuję ciasto. Okrągłą formę do wypieku tarty wykładam papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiam na 200°C bez termoobiegu. W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę. Do wysokiej miski wsypuję zawartość torebki z ciastem, dodaję jajo oraz margarynę, a następnie dolewam czekoladę i miksuję na wysokich obrotach przez 3 minuty. Następnie ciasto wyrabiam, aż powstanie zwarta kula. Ciastem wyklejam formę i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 20-30 min. Następnie odstawiam do ostudzenia na 15-20 minut.

Następnie zabieram się za krem. Do wysokiej miski wkładam śmietanę kremówkę oraz cukier puder i miksuję na wysokich obrotach do momentu, aż śmietana będzie ubita. Następnie do miski dokładam ser mascarpone, dosypuję połowę opakowania kokosu i mieszam.

W garnku podgrzewam mleko kokosowe i rozpuszczam w nim żelatynę, a następnie dokładam pozostałe wiórki kokosowe i odstawiam z ognia by krem wystygł.

Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli i dokładam do masy serowej, podobnie jak wystudzone mleko kokosowe z żelatyną. Całość mieszam do połączenia i wykładam na wystudzone ciasto.

Mango kroję w plasterki i wykładam na wierzchu kremu w formie rozety. Tartę wstawiam do lodówki na godzinę do schłodzenia, a przed podaniem dekoruję świeżą miętą.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz