1h 30min 12 porcji Średni
Tarta z mango i kokosem

Tarta z mango i kokosem

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracje:

  • 1 mango

Jak przygotować tartę z mango i kokosem?

Egzotyczne połączenie mango i kokosa świetnie smakuje zwłaszcza na czekoladowym spodzie. To coś dla łasuchów!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC (bez termoobiegu).
  2. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę.
  3. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz, a następnie czekoladę.
  4. Miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  5. Następnie ciasto wyrabiamy, aż powstanie zwarta kula.
  6. Okrągłą formę do wypieku tarty o średnicy około 28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Wylepiamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  9. Do wysokiej miski przekładamy śmietanę kremówkę oraz cukier puder i miksujemy na wysokich obrotach do momentu, aż śmietana będzie ubita.
  10. Dokładamy ser mascarpone, dosypujemy połowę opakowania kokosu i mieszamy.
  11. W garnku podgrzewamy mleko kokosowe i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dokładamy pozostałe wiórki kokosowe i odstawiamy z ognia, by krem wystygł.
  12. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dokładamy do masy serowej, podobnie jak wystudzone mleko kokosowe z żelatyną.
  13. Całość mieszamy do połączenia i wykładamy na wystudzone ciasto.
  14. Mango kroimy w plasterki i wykładamy na wierzchu kremu w formie rozety.
  15. Tartę wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia, a przed podaniem dekorujemy świeżą miętą.
  16. W kawałki tarty wbijamy ulubione piki.

To nie tylko pyszna, orzeźwiająca tarta, ale także wyjątkowa dekoracja stołu. Dopóki nie zostanie zjedzona 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: