fbpx
Malinowa chmurka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Malinowa chmurka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 240

Składniki

Ciasto kruche:

Galaretka:

Masa śmietanowa:

Beza:

  • 1 opakowanie Beza Delecta
  • 125 ml zimnej wody
  • 30 g płatków migdałowych Bakalland

Przygotowanie

KROK 1 - Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2 - Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem kruchym, dodaj jajko oraz masło lub margarynę pokrojoną w kostkę. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.

KROK 3 - Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

KROK 4 - Odwiń ciasto z folii, pokrój na plasterki i wylep nimi dno formy do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika do 180*C. Piecz 15-20 minut aż zrobi się rumiane. Odstaw do przestudzenia.

KROK 5 - Do miski wsyp galaretki malinowe i zalej 1 l wrzącej wody. Wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

KROK 6 - Do lekko ciepłej galaretki dodaj świeże lub rozmrożone maliny i wymieszaj. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia, co jakiś czas mieszając.

KROK 7 - Gdy galaretka osiągnie konsystencję kisielu, przelej ja na spód z ciasta kruchego i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

KROK 8 - W głębokiej misce umieść śmietankę 30% tłuszczu, serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez około minutę.

KROK 9 - W małej miseczce zalej żelatynę 50 ml wrzątku i wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do lekkiego przestudzenia, następnie dodaj do kremu i jeszcze chwilę miksuj na małych obrotach.

KROK 10 - Krem rozłóż równo na warstwie galaretki. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki.

KROK 11 - Na arkuszu papieru do pieczenia odrysuj prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm (np. od formy do pieczenia). Ułóż go na blasze z wyposażenia piekarnika.

KROK 12 - Do głębokiej miski wlej wodę, wsyp zawartość opakowania z bezą i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.

KROK 13 - Bezę rozłóż na przygotowany wcześniej odrys na papierze do pieczenia i posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120*C z funkcją termoobiegu. Piecz przez 60-70 minut.

KROK 14 - Gotowy blat bezowy wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, następnie ostrożnie zsuń z papieru do pieczenia na ciasto.

Malinowa chmurka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Eliza

06-07-2023

Ocena:

Pyszne i idealne na każdą okazję, polecam:)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+