Składniki
Ciasto kruche:
- 1 opakowanie Ciasto kruche Delecta
- 100 g masła
- 1 jajo
Beza:
- 1 opakowanie Beza Delecta
- 125 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 150 g jagód
- 200 g borówek amerykańskich
- 2 łyżeczki Dżemixu 3:1 Delecta
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
KROK 1 - Zagniatamy mieszankę do wypieku domowego ciasta kruchego z masłem i jajkiem.
KROK 2 - Schładzamy zagniecione ciasto i wyklejamy nim dno formy wysmarowanej masłem.
KROK 3 - Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 170⁰C.
KROK 4 - Mieszamy borówki, jagody, dżemix i gotujemy.
KROK 5 - Po zagotowaniu dodajemy 3 łyżki cukru i podgotowujemy jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do ostudzenia.
KROK 6 - Nagrzewamy piekarnik do 140-150⁰C.
KROK 7 - Na papierze do pieczenia rysujemy dopasowany do blachy okrąg..
KROK 8 - Miksujemy przez 8 minut w wysokim naczyniu wodę z mieszanką na bezę.
KROK 9 - Gotową masę rozkładamy równo na narysowanym na papierze okręgu.
KROK 10 - Pieczemy bezę przez ok. 60 minut (w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu) lub ok. 40 minut (w piekarniku gazowym).
KROK 11 - Wyłączamy piekarnik i suszymy bezę przy zamkniętych drzwiczkach kolejne 40-50 minut. Beza powinna mieć jasnokremowy kolor.
Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę jagodową i przykrywamy bezą.
Pieczemy całość przez 40 minut (w temperaturze 150⁰C), do lekkiego zarumienienia bezy.