Tarta jagodowa z bezą

  • 0,0
  • Łatwy
  • 3h 30min
  • 12 porcji
  • 2h 28min
  • 0
Tarta jagodowa z bezą

Tarta jagodowa z bezą

  • 0,0
  • Łatwy
  • 3h 30min
  • 12 porcji
  • 2h 28min
  • 0

Składniki

Kliknij w wybrany produkt z listy,
aby go zaznaczyć

Przygotowanie

Kliknij w wybrany punkt, aby go zaznaczyć

Owoce jagodowe w okresie letnim to taka oczywistość, że nikogo nie dziwi ich obecność na stole. Czy to oznacza, że nie mogą zaskoczyć? Wystarczy odpowiednio połączyć je z innymi słodkościami i wychodzi petarda taka jak tarta jagodowa z bezą!

  1. Zagniatamy mieszankę do wypieku domowego ciasta kruchego z masłem i jajkiem.
  2. Schładzamy zagniecione ciasto i wyklejamy nim dno formy wysmarowanej masłem.
  3. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 170⁰C.
  4. Mieszamy borówki, jagody, dżemix i gotujemy.
  5. Po zagotowaniu dodajemy 3 łyżki cukru i podgotowujemy jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do ostudzenia.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 140-150⁰C.
  7. Na papierze do pieczenia rysujemy dopasowany do blachy okrąg..
  8. Miksujemy przez 8 minut w wysokim naczyniu wodę z mieszanką na bezę.
  9. Gotową masę rozkładamy równo na narysowanym na papierze okręgu.
  10. Pieczemy bezę przez ok. 60 minut (w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu) lub ok. 40 minut (w piekarniku gazowym).
  11. Wyłączamy piekarnik i suszymy bezę przy zamkniętych drzwiczkach kolejne 40-50 minut. Beza powinna mieć jasnokremowy kolor.
  12. Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę jagodową i przykrywamy bezą.
  13. Pieczemy całość przez 40 minut (w temperaturze 150⁰C), do lekkiego zarumienienia bezy.
  14. W gotową bezę wbijamy pik!

Ta tarto-beza ma niestety jeden minus – kiedyś w końcu się kończy! Na szczęście ma dużo więcej plusów, a że lato trwa długo, można serwować ją częściej niż od święta! Warto też dać jej szansę zimą. Z mrożonymi jagodami też będzie świetnie smakować i przywoła na myśl letnie wspomnienia.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 53