fbpx
Tarta jagodowa z bezą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta jagodowa z bezą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 240

Składniki

Ciasto kruche:

Beza:

Nadzienie:

Przygotowanie

KROK 1 - Zagniatamy mieszankę do wypieku domowego ciasta kruchego z masłem i jajkiem.

KROK 2 - Schładzamy zagniecione ciasto i wyklejamy nim dno formy wysmarowanej masłem.

KROK 3 - Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 170⁰C.

KROK 4 - Mieszamy borówki, jagody, dżemix i gotujemy.

KROK 5 - Po zagotowaniu dodajemy 3 łyżki cukru i podgotowujemy jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do ostudzenia.

KROK 6 - Nagrzewamy piekarnik do 140-150⁰C.

KROK 7 - Na papierze do pieczenia rysujemy dopasowany do blachy okrąg..

KROK 8 - Miksujemy przez 8 minut w wysokim naczyniu wodę z mieszanką na bezę.

KROK 9 - Gotową masę rozkładamy równo na narysowanym na papierze okręgu.

KROK 10 - Pieczemy bezę przez ok. 60 minut (w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu) lub ok. 40 minut (w piekarniku gazowym).

KROK 11 - Wyłączamy piekarnik i suszymy bezę przy zamkniętych drzwiczkach kolejne 40-50 minut. Beza powinna mieć jasnokremowy kolor.

Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę jagodową i przykrywamy bezą.

Pieczemy całość przez 40 minut (w temperaturze 150⁰C), do lekkiego zarumienienia bezy.

Tarta jagodowa z bezą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+