Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą

1 h 2 porcjeŁatwy

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 130 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko

Dekoracja:

Pobierz piki

Wstęp

Wielkanoc kojarzy mi się z rodzinnym czasem, święconką, malowaniem pisanek i suto zastawionym stołem. Szynki, pasztety, jajka, chrzan… ojjj, ciężko było powstrzymać się przed tymi wszystkimi pysznościami! Na stole musiał znaleźć się również mazurek. Sama kultywuję tę tradycję, ale… nie byłabym sobą, gdybym nie poeksperymentowała. Uwaga! Jest naprawdę słodko 🙂

Jak przygotować mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą?

Na początek kruche ciasto. Zagniatam je szybko z mąki, masła, cukru i jajka i wkładam do lodówki na 30 minut. Teraz beza!

Bezę przygotowuję z połowy opakowania i 60 ml wody. Składniki miksuję na jednolitą, sztywną masę. Następnie wykładam blachę papierem. Małe beziki formuję za pomocą rękawa cukierniczego i piekę około 20-30 minut w 160 stopniach. Ważne by beziki nie spaliły się, dlatego doglądam je w trakcie pieczenia. W tym czasie nasze kruche ciasto powinno być już gotowe.

Jeśli nie macie gotowej formy w kształcie jaja, musicie samodzielnie uformować odpowiednio kruche ciasto, dokładnie tak jak zrobiłam to ja. Spokojnie, jajka mogą mieć nieregularne kształty. Najważniejsze, żeby smakowało 🙂 Brzeg ciasta wykańczam warkoczem lub spiralnym paskiem. Nic się nie zmarnuje. Gotowe „jajko” piekę ok. 45 minut w 180 stopniach.

Na koniec najsłodsze! Kajmak podgrzewam z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą. Już czuję piękny zapach, dlatego muszę pilnować, by jakiś łasuch podjadał części mazurka 🙂

Na szczęście wszyscy niedługo będą mogli spróbować gotowego dzieła, bo został już ostatni krok. Na upieczone ciasto wykładam kajmak, posypuję płatkami migdałów i dekoruję mini-bezami. No, teraz można podjadać!

Niech specjaliści zdecydują, która wersja mazurka jest lepsza!

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...