fbpx
Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 2
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:

Przygotowanie

Nie ma Wielkanocnego stołu bez mazurka! Ten w kształcie jaja sprawdzi się idealnie! Uwaga - jest słodko :)

  1. Przygotowujemy formę w kształcie jajka albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, tłuszcz i cukier smak migdałowy Delecta.
  4. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  5. Połowę opakowania bezy miksujemy na sztywno z wodą.
  6. Kratkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, formujemy na nim małe beziki (około 6-8 cm) i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  7. Piekarnika nie wyłączamy - podnosimy temperaturę 190 stopni C (bez termoobiegu).
  8. Kruche ciasto rozwałkowujemy, a następnie formujemy w kształt jaja, zostawiając około 1/5 ciasta.
  9. Brzeg jajka wykańczamy warkoczem z tego przepisu lub spiralnym paskiem.
  10. Gotowe „jajko” wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
  11. Masę krówkową podgrzewamy w rondlu z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą, aby się nie przypaliła.
  12. Na upieczone ciasto wykładamy masę krówkową, posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy mini-bezami oraz pikami.

Mazurek bardzo szybko zniknie - gwarantujemy!

Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+