fbpx
Sernik z jagodami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik z jagodami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Jagody mają piękny kolor - który często przenoszą na śmietanę czy... język. :) Ich wyjątkowy smak warto wykorzystać w serniku.

  1. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem kruchym, dodajemy jajo oraz margarynę i miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty.
  3. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie zwarta kula.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm i wyklejamy nim prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia na 15-20 minut.
  6. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko (mniejszą ilość niż zalecane na opakowaniu), wsypujemy zawartość torebki z sernikiem błyskawicznym i ubijamy mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty.
  7. Jagody blendujemy na gładką masę i dokładamy do ubitej masy sernikowej, a następnie miksujemy kolejne 2 minuty.
  8. Przygotowaną masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  9. Przygotowujemy lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dekorujemy nim sernik. 
  10. Kawałki sernika uzupełniamy ulubionym pikiem.

Sernik to proste i smaczne ciasto, które lubi chyba każdy. Niepewnych przekona dodatek pysznych owoców lata. Pycha!  

Sernik z jagodami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+