Sernik z jagodami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 16 porcji
  • 2h
  • 0
Sernik z jagodami

Sernik z jagodami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 16 porcji
  • 2h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować sernik z jagodami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Jagody mają piękny kolor – który często przenoszą na śmietanę czy… język. 🙂 Ich wyjątkowy smak warto wykorzystać w serniku.

  1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem kruchym, dodajemy jajo oraz margarynę i miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty.
  3. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie zwarta kula.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm i wyklejamy nim prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia na 15-20 minut.
  6. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko (mniejszą ilość niż zalecane na opakowaniu), wsypujemy zawartość torebki z sernikiem błyskawicznym i ubijamy mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty.
  7. Jagody blendujemy na gładką masę i dokładamy do ubitej masy sernikowej, a następnie miksujemy kolejne 2 minuty.
  8. Przygotowaną masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  9. Na 30 minut przed podaniem ciasta roztapiamy polewę w miseczce z gorącą wodą (polewa nie może być zbyt gorąca) i polewamy wierzch sernika robiąc „glazurę”.
  10. Kiedy zacznie tężeć – dekorujemy sernik jagodami.
  11. Kawałki sernika uzupełniamy ulubionym pikiem.

Sernik to proste i smaczne ciasto, które lubi chyba każdy. Niepewnych przekona dodatek pysznych owoców lata. Pycha!

 

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Sernik z jagodami
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0