Szarlotka orzechowa

  • 4,8
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 16 porcji
  • 4
Szarlotka orzechowa

Szarlotka orzechowa

  • 4,8
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 16 porcji
  • 4

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

Piana:

  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru

Jak przygotować szarlotkę orzechową?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Szarlotka to klasyk! My odważyliśmy się dodać do niej orzechy i uwaga – tylko zyskała na smaku. Polecamy!

  1. Orzechy zmiksować w malakserze na drobny piasek.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, tłuszcz, zmielone orzechy i dodatkowo cukier z wanilią.
  4. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  5. Schładzamy w lodówce 40 min.
  6. Przygotowujemy nadzieje jabłkowe.
  7. Jabłka (pokrojone w plasterki) mieszamy z sokiem z cytryny.
  8. Na dużej patelni umieszczamy masło, cynamon i miód. Podgrzewamy, do roztopienia masła, mieszamy.
  9. Dorzucamy jabłka, żurawinę, mieszamy. Dusimy do odparowania większości soku, około 12 minut.
  10. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę skrobi, mieszamy.
  11. Formę prostokątną o wymiarach ok. 20 x 30 cm smarujemy masłem, obsypujemy bułka tartą.
  12. Połowę schłodzonego kruchego ciasta wykładamy na spód, palcami ugniatamy na dnie formy.
  13. Sypiemy 2 łyżkami bułki tartej i wykładamy jabłka, wyrównujemy.
  14. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce.
  15. Ubitą pianę wykładamy na jabłka, wyrównujemy.
  16. Na górę ścieramy na tarce lub drobno kruszymy kruche ciasto.
  17. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  18. Wyjmujemy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy nożem z piłką i podajemy.

Taką pyszną orzechową szarlotkę najlepiej podać na ciepło, z lodami waniliowymi – nikt mu się nie oprze!

Oceń przepis 4,8
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...
Szarlotka orzechowa
Średnia ocena: 4,8
Ilość ocen: 51