fbpx
Szarlotka orzechowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szarlotka orzechowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Piana:
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru

Przygotowanie

Szarlotka to klasyk! My odważyliśmy się dodać do niej orzechy i uwaga - tylko zyskała na smaku. Polecamy!

  1. Orzechy zmiksować w malakserze na drobny piasek.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, tłuszcz, zmielone orzechy i dodatkowo cukier z wanilią.
  4. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  5. Schładzamy w lodówce 40 min.
  6. Przygotowujemy nadzieje jabłkowe.
  7. Jabłka (pokrojone w plasterki) mieszamy z sokiem z cytryny.
  8. Na dużej patelni umieszczamy masło, cynamon i miód. Podgrzewamy, do roztopienia masła, mieszamy.
  9. Dorzucamy jabłka, żurawinę, mieszamy. Dusimy do odparowania większości soku, około 12 minut.
  10. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę skrobi, mieszamy.
  11. Formę prostokątną o wymiarach ok. 20 x 30 cm smarujemy masłem, obsypujemy bułka tartą.
  12. Połowę schłodzonego kruchego ciasta wykładamy na spód, palcami ugniatamy na dnie formy.
  13. Sypiemy 2 łyżkami bułki tartej i wykładamy jabłka, wyrównujemy.
  14. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce.
  15. Ubitą pianę wykładamy na jabłka, wyrównujemy.
  16. Na górę ścieramy na tarce lub drobno kruszymy kruche ciasto.
  17. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 50 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  18. Wyjmujemy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy nożem z piłką i podajemy.

Taką pyszną orzechową szarlotkę najlepiej podać na ciepło, z lodami waniliowymi - nikt mu się nie oprze!

Szarlotka orzechowa - Delektujemy.pl

Szarlotka orzechowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+