Jak przygotować szarlotkę orzechową?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Szarlotka to klasyk! My odważyliśmy się dodać do niej orzechy i uwaga – tylko zyskała na smaku. Polecamy!
- Orzechy zmiksować w malakserze na drobny piasek.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, tłuszcz, zmielone orzechy i dodatkowo cukier z wanilią.
- Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Schładzamy w lodówce 40 min.
- Przygotowujemy nadzieje jabłkowe.
- Jabłka (pokrojone w plasterki) mieszamy z sokiem z cytryny.
- Na dużej patelni umieszczamy masło, cynamon i miód. Podgrzewamy, do roztopienia masła, mieszamy.
- Dorzucamy jabłka, żurawinę, mieszamy. Dusimy do odparowania większości soku, około 12 minut.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę skrobi, mieszamy.
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 20 x 30 cm smarujemy masłem, obsypujemy bułka tartą.
- Połowę schłodzonego kruchego ciasta wykładamy na spód, palcami ugniatamy na dnie formy.
- Sypiemy 2 łyżkami bułki tartej i wykładamy jabłka, wyrównujemy.
- Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce.
- Ubitą pianę wykładamy na jabłka, wyrównujemy.
- Na górę ścieramy na tarce lub drobno kruszymy kruche ciasto.
- Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Wyjmujemy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy nożem z piłką i podajemy.
Taką pyszną orzechową szarlotkę najlepiej podać na ciepło, z lodami waniliowymi – nikt mu się nie oprze!