fbpx
Tarta z figami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z figami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 8 dojrzałych fig
  • 200 g koziego sera w roladzie
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
  • gałązka tymianku
  • grubo zmielony czarny pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Połączenie słodkich fig, sera koziego i miodu to poezja dla podniebienia i jeden z najlepszych sposobów na figi.

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
  4. Zimnym ciastem wykładamy formę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut - aż się zarumieni.
  5. W misce mieszamy śmietanę, 2 jaja, pieprz i sól.
  6. Na podpieczony spód wykładamy łyżką 200 g koziego sera typu rolada i zalewamy go przygotowaną masą śmietanową.
  7. Figi kroimy w plastry i układamy na wierzchu tarty.
  8. Całość polewamy stróżkami miodu, dodajemy posiekane orzechy włoskie, posypujemy zmielonym pieprzem, solą i listkami tymianku.
  9. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut.
  10. Lekko przestudzoną tartę dekorujemy ulubionym pikiem.

Świeże figi to smaczne i zdrowe owoce,  które w tarcie świetnie sprawdzą się jako propozycja na lunch.

Tarta z figami - Delektujemy.pl

Tarta z figami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Kinga

06-07-2023

Ocena:

Naprawdę pyszne! Polecam

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+