1h 12 porcji Łatwy 30min
Tarta z figami

Tarta z figami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 8 dojrzałych fig
  • 200 g koziego sera w roladzie
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
  • gałązka tymianku
  • grubo zmielony czarny pieprz i sól do smaku

Jak przygotować tartę z figami?

Połączenie słodkich fig, sera koziego i miodu to poezja dla podniebienia i jeden z najlepszych sposobów na figi.

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Zimnym ciastem wykładamy formę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut – aż się zarumieni.
  5. W misce mieszamy śmietanę, 2 jaja, pieprz i sól.
  6. Na podpieczony spód wykładamy łyżką 200 g koziego sera typu rolada i zalewamy go przygotowaną masą śmietanową.
  7. Figi kroimy w plastry i układamy na wierzchu tarty.
  8. Całość polewamy stróżkami miodu, dodajemy posiekane orzechy włoskie, posypujemy zmielonym pieprzem, solą i listkami tymianku.
  9. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut.
  10. Lekko przestudzoną tartę dekorujemy ulubionym pikiem.

Świeże figi to smaczne i zdrowe owoce,  które w tarcie świetnie sprawdzą się jako propozycja na lunch.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: