Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 200 g jagód
- 400 ml schłodzonego mleka
- 1 opakowanie sernika błyskawicznego Delecta
- 1 opakowanie lukru białego Delecta
Przygotowanie
Jagody mają piękny kolor - który często przenoszą na śmietanę czy... język. :) Ich wyjątkowy smak warto wykorzystać w serniku.
- Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C (bez termoobiegu).
- Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem kruchym, dodajemy jajo oraz margarynę i miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty.
- Wyrabiamy ciasto, aż powstanie zwarta kula.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm i wyklejamy nim prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia na 15-20 minut.
- Do wysokiego naczynia wlewamy mleko (mniejszą ilość niż zalecane na opakowaniu), wsypujemy zawartość torebki z sernikiem błyskawicznym i ubijamy mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty.
- Jagody blendujemy na gładką masę i dokładamy do ubitej masy sernikowej, a następnie miksujemy kolejne 2 minuty.
- Przygotowaną masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Przygotowujemy lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dekorujemy nim sernik.
- Kawałki sernika uzupełniamy ulubionym pikiem.
Sernik to proste i smaczne ciasto, które lubi chyba każdy. Niepewnych przekona dodatek pysznych owoców lata. Pycha!