Sernik z frużeliną wiśniową
Składniki
Ciasto:
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
- 200g cukru drobnego
- 1 cukier wanilinowy Delecta
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 budyń śmietankowy Delecta
- 45 g mąki pszennej
Frużelina wiśniowa
- 500 g wiśni świeżych lub 400 g wiśni mrożonych
- 250 g (1/2 opakowani) cukru żelującego Delecta
Przygotowanie
KROK 1: W dużej misce umieść jajka z cukrem i cukrem wanilinowym i zmiksuj na puszystą masę. Stopniowo dodaj twaróg i miksuj na mniejszych obrotach miksera. Dodaj budyń oraz mąkę i zmiksuj do połączenia składników.
KROK 2: Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę sernikową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 1 godzinę.
KROK 3: Uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim sernik przez 20 minut, następnie wyjmij go i zostaw do ostudzenia.
KROK 4: Jeżeli używasz mrożonych wiśni, to najpierw je rozmroź. Świeże wiśnie oczyść i wydryluj. Włóż je do garnka i wymieszaj z cukrem żelującym. Zagotuj, ciągle mieszając, następnie trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
KROK 5: Ostudzoną frużelinę nałóż na zimny sernik.