fbpx
Sernik baskijski - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik baskijski
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 20

Składniki

  • 900 g serka kremowego typu philadelphia
  • 300 g cukru drobnego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • szczypta soli
  • 6 dużych jajek
  • 500 ml śmietanki 36% tłuszczu
  • 50 g mąki pszennej

Przygotowanie

KROK 1: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

KROK 2: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby boki papieru wystawały z każdej strony ponad formę.

KROK 3: W dużej misce umieść kremowe serki, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Zmiksuj mikserem na gładki krem przez ok. 2 minuty. Nadal miksując, dodawaj po jednym jajku. Dodaj śmietankę i zmiksuj do połączenia. Do masy przesiej mąkę i zmiksuj wszystko do połączenia składników. Masę przelej do przygotowanej tortownicy.

KROK 4: Piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni C. Powierzchnia sernika powinna być mocno brązowa, zaś środek mieć budyniowatą konsystencję. Zostaw do całkowitego ostudzenia, następnie wstaw do lodówki na całą noc.

Sernik baskijski - Delektujemy.pl

Sernik baskijski

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Iwona

25-09-2023

Ocena:

Bardzo mnie zainteresował ten przepis. Chciałabym upiec ten sernik, ale mój wnuk ma celiakię. Czy mogę dodać mąkę bezglutenową zamiast pszennej? Serdecznie pozdrawiam, Iwona

Katarzyna Kostrubiec

25-09-2023

Ocena:

Oczywiście mąkę można zamienić na bezglutenowy wariant :)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+