fbpx
Sernik Oli - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik Oli
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 125 g masła
  • 250 g cukru
  • 10 jaj
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • 150 g namoczonych rodzynek Bakalland
Krem:
  • 1 opakowanie kremu o smaku waniliowym Delecta
  • 350 ml mleka
Dekoracja:
  • kilkanaście czereśni
  • cukier puder

Przygotowanie

Sernik to ciasto do zadań specjalnych - sprawdza się na święta, jako deser do kawy z przyjaciółmi, a nawet jako słodki prezent. Ile smakoszy, tyle wariacji na jego temat. Co powiecie na wersję z kremem i czereśniami?

  1. Formę smarujemy masłem, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie.
  3. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając miękkie masło i twaróg.
  4. Do masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy nasiona z laski wanilii.
  5. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Dodajemy namoczone rodzynki, obtoczone w mące ziemniaczanej (dzięki temu nie opadną na dno).
  7. Na przygotowaną formę wylewamy masę serową i pieczemy około 50 minut.
  8. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  9. Mieszankę do kremu waniliowego miksujemy przez 3 minuty z zimnym mlekiem, po czym wykładamy na ostudzony sernik.
  10. Dekorujemy świeżymi czereśniami i posypujemy cukrem pudrem.
  11. Sernik chłodzimy w lodówce około 3 godziny.
  12. Ozdabiamy pikiem.

Wygląda pysznie i dokładnie tak smakuje.

Sernik Oli

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+