Jak przygotować Sernik z czekoladą i owocami leśnymi?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Dodatek czekolady sprawi, że to iście królewski wypiek.
Ciasto (spód sernika):
- Nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, olej i mleko, dokładnie mieszamy łyżką ok. 1 minuty.
- Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej tortownicy o śr. 24 cm.
- Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i pieczemy około 10 minut (do suchego patyczka).
- Na wystudzone ciasto wykładamy kolejne warstwy: masę sernikową i czekoladową.
- Rozpuszczamy oddzielnie: 150 g margaryny do masy sernikowej i 75 g margaryny do masy czekoladowej, studzimy.
Masa sernikowa:
- Oddzielamy żółtka od białek. Mieszankę do masy sernikowej miksujemy z żółtkami, twarogiem i rozpuszczoną margaryną do uzyskania jednolitej masy.
- Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.
- Gotową masę sernikową wykładamy na upieczony spód.
Masa czekoladowa (wierzch sernika):
- Do wysokiego naczynia wsypujemy zawartość torebki z masą czekoladową, dodajemy 1 jajo i rozpuszczoną margarynę, miksujemy ok. 2 minuty.
- Masę czekoladową wykładamy łyżką małymi porcjami na masę sernikową.
- Do masy czekoladowej, którą wykładamy na wierzch ciasta dodajemy 200 g owoców.
- Natychmiast wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).
- Wierzch sernika dekorujemy resztą owoców i cukrem pudrem.
Królestwo za sernik! Oj tak, taka pyszność tylko z sernikiem z czekoladą z nowej linii produktów La Chocolatiere marki Delecta.