fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Fale dunaju - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Fale dunaju
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka L
  • szklanka cukru
  • 150 ml + 2 łyżki mleka
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 250-300 g drylowanych wiśni/ czereśni

Krem:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 300 g białej czekolady
  • 350 g mascarpone

Polewa:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 40 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

KROK 1: Dzień przed zrobieniem ciasta przygotuj bazę kremu. Śmietankę podgrzej prawie do zagotowania. Rozpuść w niej kawę, a następnie zalej posiekaną czekoladę. Po kilku minutach całość zblenduj, przelej do naczynia, przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 
 
KROK 2: Jajka ubij z cukrem na jasny i gęsty krem. Wlej mleko i olej - zmiksuj. 
 
KROK 3: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej w 3 partiach - delikatnie wymieszaj.  1/2 ciasta wyłóż do formy (forma 24x35 cm)  z papierem do pieczenia. 
 
KROK 4: Do reszty ciasta dodaj kakao - wymieszaj. Wlej 2 łyżki mleka - wymieszaj. Ciastem kakaowym przykryj  wcześniej wyłożone ciasto. 
 
KROK 5: Wyłóż wiśnie i wstaw formę do nagrzanego piekarnika 170 stopni i piecz ok. 40 minut. 
 
KROK 6: Kiedy ciasto się wystudzi, przygotuj krem.  Dobrze schłodzony ganache ubij na sztywno z mascarpone i wyłóż na ciasto. Wstaw całość do lodówki. 
 
KROK 7: Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej, dodaj posiekane czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudzoną polewę wylej na ciasto i schłodź. 

Fale Dunaju – Ciasto, które zachwyci na każdą okazję

Fale Dunaju to klasyczne, warstwowe ciasto, które łączy delikatny biszkopt, soczyste owoce i aksamitny krem. To wypiek idealny, by zaskoczyć gości na rodzinnych spotkaniach, podkreślić wyjątkowe chwile podczas świąt, czy dodać odrobinę słodyczy do codziennego popołudniowego relaksu przy kawie. Wygląda efektownie, dzięki charakterystycznym „falom” utworzonym przez zanurzone w cieście owoce i kontrastującym warstwom.

Przygotuj Fale Dunaju, gdy organizujesz:

  • Urodziny czy imieniny – piękny wygląd i różnorodne smaki sprawią, że ciasto stanie się królem stołu.
  • Spotkania rodzinne – tradycyjny smak przypadnie do gustu wszystkim pokoleniom.
  • Świąteczne przyjęcia – idealne na stół obok innych klasycznych deserów.
  • Weekendową ucztę – łatwe w przygotowaniu, a efekt jak z najlepszej cukierni.

Nie wahaj się eksperymentować – wybierz ulubione owoce sezonowe, np. wiśnie czy jabłka, by nadać ciastu swojego charakteru. Fale Dunaju to przepis, który zawsze się udaje i pozostawia niezapomniane wrażenie!

Fale dunaju - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Aby polewa czekoladowa była bardziej lśniąca i łatwiejsza w rozprowadzaniu, dodaj 1-2 łyżki masła lub oleju kokosowego podczas rozpuszczania czekolady.

Fale dunaju

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+