PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Fale dunaju
Składniki
Ciasto:
- 4 jajka L
- szklanka cukru
- 150 ml + 2 łyżki mleka
- 150 ml oleju
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżki kakao
- ok. 250-300 g drylowanych wiśni/ czereśni
Krem:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 350 ml śmietanki 30%
- 300 g białej czekolady
- 350 g mascarpone
Polewa:
- 150 ml śmietanki 30%
- 70 g mlecznej czekolady
- 40 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Fale Dunaju – Ciasto, które zachwyci na każdą okazję
Fale Dunaju to klasyczne, warstwowe ciasto, które łączy delikatny biszkopt, soczyste owoce i aksamitny krem. To wypiek idealny, by zaskoczyć gości na rodzinnych spotkaniach, podkreślić wyjątkowe chwile podczas świąt, czy dodać odrobinę słodyczy do codziennego popołudniowego relaksu przy kawie. Wygląda efektownie, dzięki charakterystycznym „falom” utworzonym przez zanurzone w cieście owoce i kontrastującym warstwom.
Przygotuj Fale Dunaju, gdy organizujesz:
- Urodziny czy imieniny – piękny wygląd i różnorodne smaki sprawią, że ciasto stanie się królem stołu.
- Spotkania rodzinne – tradycyjny smak przypadnie do gustu wszystkim pokoleniom.
- Świąteczne przyjęcia – idealne na stół obok innych klasycznych deserów.
- Weekendową ucztę – łatwe w przygotowaniu, a efekt jak z najlepszej cukierni.
Nie wahaj się eksperymentować – wybierz ulubione owoce sezonowe, np. wiśnie czy jabłka, by nadać ciastu swojego charakteru. Fale Dunaju to przepis, który zawsze się udaje i pozostawia niezapomniane wrażenie!
Dobra rada:
Aby polewa czekoladowa była bardziej lśniąca i łatwiejsza w rozprowadzaniu, dodaj 1-2 łyżki masła lub oleju kokosowego podczas rozpuszczania czekolady.