fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Fale dunaju - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Fale dunaju
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka L
  • szklanka cukru
  • 150 ml + 2 łyżki mleka
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 250-300 g drylowanych wiśni/ czereśni

Krem:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 300 g białej czekolady
  • 350 g mascarpone

Polewa:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 40 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

KROK 1: Dzień przed zrobieniem ciasta przygotuj bazę kremu. Śmietankę podgrzej prawie do zagotowania. Rozpuść w niej kawę, a następnie zalej posiekaną czekoladę. Po kilku minutach całość zblenduj, przelej do naczynia, przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 
 
KROK 2: Jajka ubij z cukrem na jasny i gęsty krem. Wlej mleko i olej - zmiksuj. 
 
KROK 3: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej w 3 partiach - delikatnie wymieszaj.  1/2 ciasta wyłóż do formy (forma 24x35 cm)  z papierem do pieczenia. 
 
KROK 4: Do reszty ciasta dodaj kakao - wymieszaj. Wlej 2 łyżki mleka - wymieszaj. Ciastem kakaowym przykryj  wcześniej wyłożone ciasto. 
 
KROK 5: Wyłóż wiśnie i wstaw formę do nagrzanego piekarnika 170 stopni i piecz ok. 40 minut. 
 
KROK 6: Kiedy ciasto się wystudzi, przygotuj krem.  Dobrze schłodzony ganache ubij na sztywno z mascarpone i wyłóż na ciasto. Wstaw całość do lodówki. 
 
KROK 7: Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej, dodaj posiekane czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudzoną polewę wylej na ciasto i schłodź. 

Fale dunaju

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+