fbpx
Sernik walentynkowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik walentynkowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Spód:
  • 200 g ciastek czekoladowych
  • 80 g masła
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
Masa:
  • 200 g twarogu sernikowego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny Delecta
  • 4 łyżki wody
  • 200 g truskawek
Dekoracje:

Przygotowanie

Przez żołądek do serca? Oczywiście - najlepiej pomoże w tym udekorowany serduszkami sernik.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2.  Ciastka czekoladowe blendujemy w mikserze na piasek, a następnie dodajemy do nich stopione masło i posiekane orzechy włoskie.
  3. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  4. Blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Ser, jogurt, śmietanę i cukier miksujemy na gładko.
  6. Dwie łyżki żelatyny rozpuszczamy w czterech łyżkach wody.
  7. Rozpuszczony płyn wąskim strumieniem wlewamy do masy serowej, cały czas miksując.
  8. Dekorację sernika z serduszek przygotowujemy z wykorzystaniem czerwonej galaretki, którą zalewamy 400 ml wody, dodając dodatkowo 1 łyżkę żelatyny, aby galaretka się nie topiła.
  9. Rozpuszczony płyn przelewamy do foremek na lód w kształcie serduszek, lekko posmarowanych olejem i odkładamy do zastygnięcia do lodówki.
  10. Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do masy i mieszamy łyżką.
  11. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i odkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  12. Wierzch sernika dekorujemy serduszkami z galaretki i okolicznościowym pikiem.

Szybkie ciasto z dodatkiem owoców to zawsze sprawdzona opcja na deser - a już szczególnie w Walentynki!

Sernik walentynkowy - Delektujemy.pl

Sernik walentynkowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Luiza

06-07-2023

Ocena:

Pyszny w smaku i bardzo ładnie się prezentuje, polecam

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+