1h 12 porcji Łatwy 4h
Sernik walentynkowy

Sernik walentynkowy

Składniki

Spód:

Masa:

  • 200 g twarogu sernikowego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny Delecta
  • 4 łyżki wody
  • 200 g truskawek

Dekoracje:

Jak przygotować sernik walentynkowy?

Przez żołądek do serca? Oczywiście – najlepiej pomoże w tym udekorowany serduszkami sernik.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2.  Ciastka czekoladowe blendujemy w mikserze na piasek, a następnie dodajemy do nich stopione masło i posiekane orzechy włoskie.
  3. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  4. Blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Ser, jogurt, śmietanę i cukier miksujemy na gładko.
  6. Dwie łyżki żelatyny rozpuszczamy w czterech łyżkach wody.
  7. Rozpuszczony płyn wąskim strumieniem wlewamy do masy serowej, cały czas miksując.
  8. Dekorację sernika z serduszek przygotowujemy z wykorzystaniem czerwonej galaretki, którą zalewamy 400 ml wody, dodając dodatkowo 1 łyżkę żelatyny, aby galaretka się nie topiła.
  9. Rozpuszczony płyn przelewamy do foremek na lód w kształcie serduszek, lekko posmarowanych olejem i odkładamy do zastygnięcia do lodówki.
  10. Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do masy i mieszamy łyżką.
  11. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i odkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  12. Wierzch sernika dekorujemy serduszkami z galaretki i okolicznościowym pikiem.

Szybkie ciasto z dodatkiem owoców to zawsze sprawdzona opcja na deser – a już szczególnie w Walentynki!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: