fbpx
Tiramisu z truskawkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tiramisu z truskawkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:
  • świeża mięta

Przygotowanie

Lekki i smaczny deser - to musi być tiramisu! Szczególnie z pysznymi i aromatycznymi truskawkami, umieszczone w szklance czy słoiczku i zestawione z lemoniadą. Czy może być smaczniej?

    1. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
    2. Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jaja, wodę i miksujemy na średnich obrotach przez 5-6 minut.
    3. Masę wylewamy na formę i wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut do zarumienienia.
    4. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy je do wystudzenia na 15 minut.
    5. Podprażamy migdały i pozostawiamy je do wystudzenia.
    6. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, a kakao rozcieńczamy w gorącej wodzie.
    7. W jednej szklance mleka rozprowadzamy krem do karpatki, a resztę mleka zagotowujemy. Do gorącego mleka dodajemy krem i mieszamy do rozpuszczenia grudek i zgęstnienia.
    8. Krem studzimy i miksujemy z masłem na gładką masę.
    9. Z ciasta wycinamy za pomocą szklanki okrągłe biszkopty o średnicy ok. 5-6 cm (aby zmieściły się do szklanki, w której podawać będziemy deser).
    10. Te okrągłe, mięciutkie biszkopty zanurzamy na 3 sekund w gorzkim kakao, układamy na dnie szklanki i przekładamy kremem, migdałami oraz truskawkami.
    11. Kroki powtarzamy 2-3 razy (w zależności od wysokości szklanki/pucharka).
    12. Całość odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
    13. Przed podaniem posypujemy wiórkami kakao lub gorzkiej czekolady i dekorujemy świeżą miętą.
    14. Deserki zwieńczamy ulubionym pikiem.
Ten deser to prawdziwy, pyszny smak lata. Szkoda, że tak szybko znika!
 
Tiramisu z truskawkami - Delektujemy.pl

Tiramisu z truskawkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+