Składniki
Biszkopt:
- 1 opakowanie Biszkopt Delecta
- 4 jajka
- 30 ml wody
Mus:
- 1,3 kg jabłek
- 2 opakowania galaretki cytrynowej Delecta
Krem:
- 1 łyżka żelatyny Delecta + 1/4 szklanki gorącej wody
- 600 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- Polewa czekoladowa (4 kostki czekolady deserowej + łyżeczka wody + łyżeczka oleju)
Przygotowanie
KROK 1: Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki z biszkoptem, wbij jajka i dodaj wodę. Miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przelej do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 30 minut, do suchego patyczka. Odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej odrobiną wody i duś pod przykryciem, aż się rozpadną. Zblenduj na gładki mus. Dodaj galaretki cytrynowe i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia, a gdy mus będzie mieć temperaturę pokojową, wylej go na biszkopt i wstaw ciasto do lodówki.
KROK 3: Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw do ostudzenia. Śmietankę ubij na sztywno razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj ostudzoną żelatynę i wymieszaj.
KROK 4: Krem wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki na 3-6 godzin.
KROK 5: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z wodą i olejem. Gotową polewą ozdób ciasto. Wstaw do lodówki na pół godziny, następnie możesz je kroić i podawać.