50min 16 porcji Średni 10min
Ciasto Cookie brownie z borówkami

Ciasto Cookie brownie z borówkami

Składniki

Jak przygotować cookie brownie z borowkami?

Ciasto brownie to hit ostatnich sezonów. Ale hit hitów, to dodatek ciasta kruchego, które razem z gęstą warstwą brownie, tworzą dwa uzupełniające się wymiary smaków. Spróbuj najlepszego ciasta na świecie.

Przygotowanie kropli czekolady:

Podziel całą ilość kropli czekolady na 3 części:
Pierwsza cześć (do ciasta brownie): odsyp z torebki 4-5 łyżek kropli czekolady (ok. 45 g)
Druga część (do ciasta kruchego): odsyp z torebki 7 łyżek kropli czekolady (ok. 70 g)
Trzecia część (do posypania ciasta przed wypiekiem): odsyp z torebki 1 łyżkę (ok. 10 g) kropli czekolady

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

  1. Rozpuść i wystudź 100 g margaryny.
  2. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C bez termoobiegu.
  3. Blachę o wymiarach ok. 18×30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem brownie, dodaj jajo, 2 łyżki mleka, rozpuszczoną margarynę i wymieszaj łyżką ok. 1 minuty.
  5. Pod koniec mieszania dodaj odłożonych 45 g kropli czekolady (4-5 łyżek).
  6. Wyłóż ciasto na dno foremki, wysyp borówki i wyrównaj.

Przygotowanie ciasta kruchego:

  1. Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem kruchym, dodaj żółtko i miękką margarynę (75g).
  2. Miksuj przez ok. 3 minuty na najwyższych obrotach (mieszadła świderki lub płaskie mieszadło w mikserze planetarnym).
  3. Pod koniec miksowania dodaj odłożone krople czekolady ok. 70 g i wymieszaj.
  4. Ciasto kruche wyłóż małymi porcjami na ciasto czekoladowe (po łyżeczce).
  5. Całość ciast w blaszce posyp odłożonymi kroplami czekolady (ok. 1 łyżka).
  6. Ciasto natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-23 minut do jego zarumienienia.

Modne i pożądane ciasta do samodzielnego przygotowania w domu. Ty też możesz zostać wirtuozem deserów w swoim domu.

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 65
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: