fbpx
Kruche z jabłkiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche z jabłkiem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1.5 kg jabłek
Polewa:
  • 80 g miodu
  • 55 g masła

Przygotowanie

Każdy kto zaczyna swoją przygodę z wypiekami, prędzej czy później ma do czynienia z kruchym z jabłkami. Dlaczego? Bo to ciasto jest wyjątkowo proste i pyszne jednocześnie.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszamy w misce suche składniki.
  4. Dodajemy masło, żółtko i zaczynamy wyrabiać ciasto.
  5. Dodajemy tyle śmietany, ile będzie potrzeba, aby połączyć wszystkie składniki.
  6. Szybko wyrabiamy ciasto na gładką masę.
  7. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  8. Przekrawamy jabłka na pół, a następnie każdą połówkę kroimy w cienkie plasterki.
  9. W rondelku podgrzewamy miód z masłem i gotujemy, aż masy się połączą.
  10. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy dno formy.
  11. Pieczemy około 25 minut do zarumienienia.
  12. Wyjmujemy spód, a na wierzchu układamy plasterki jabłka.
  13. Polewamy jabłka masą miodowo-maślaną i pieczemy przez kolejne 15 minut.
  14. Jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy pikiem.

Po prostu palce lizać!

Kruche z jabłkiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+